Generale Staf

Over
info left

AG Vespa heeft de Generale Staf gerenoveerd en gerestaureerd. Dat gebouw staat in ’t Groen Kwartier aan het Paradeplein, tegenover de kapel. ’t Groen Kwartier is een gebied dat de afgelopen jaren volop is ontwikkeld tot een groen en verkeersluw woongebied.

De Generale Staf diende vroeger voor de verzorging van officieren en huisvestte de staf van het Militair Hospitaal. Het gebouw is een combinatie van neo-Vlaamse renaissance en neobarok. Dat uit zich door overdadige decoratie zoals bloemmotieven en dakkapellen en volumespel met erkers, torentjes, en trapgevels.

Waarom dit project?

Het vorige kantoor van AG Vespa aan de Generaal Lemanstraat werd te klein en was toe aan een grondige renovatie. Dat was de aanleiding om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Die vonden we in een van onze eigen stadsprojecten: 't Groen Kwartier. Met de herinvulling van de Generale Staf werkt AG Vespa zo mee aan het sluitstuk van dat belangrijke stadsproject, samen met de partners die instonden voor de ontwikkeling van het gebied.

Wat gebeurt er?

In de middenbeuk en de oostelijke kop van het gebouw vind je het kantoor van AG Vespa. Het is een hedendaagse werkomgeving met eigentijdse architectuur, in een historisch gebouw. NV Kloosterkwartier is eigenaar van de westelijke kop van het gebouw. Daarin bevinden zich 10 kamers van hotel August dat in het nabijgelegen klooster gerealiseerd is.

Omdat het gebouw een monument is, werken de eigenaars samen met Monumentenzorg Vlaanderen. Wat behouden kon worden aan de Generale Staf, is behouden. De gevel en het dak zijn in de originele materialen hersteld en er is nieuw buitenschrijnwerk in eik naar het originele model. Het volume van het gebouw is hetzelfde gebleven.

360 architecten staat in voor de renovatie van de Generale Staf, B-bis architecten voor de interieurinrichting. Artes Roegiers is aannemer. De werken zijn in december 2016 gestart. De werken aan het kantoor van AG Vespa werden in 2018 afgerond. De werken aan de westelijke kop werden in 2019 afgerond.

Voor en na

Blader door onderstaande voor en na beelden en verschuif de 'slider'.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
NV Kloosterkwartier (mede-eigenaar Generale Staf)
Monumentenzorg Vlaanderen
Architect

360 architecten (renovatie binnen- en buitenschil)

B-bis architecten (interieur)

Aannemer

Artes Roegiers

Adres
Paradeplein 25
2018 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Ontwerp voor de toekomst van de Stuivenbergsite.
Project

Stuivenbergsite

Gebiedsontwikkeling

De site van het Stuivenbergziekenhuis wordt herontwikkeld tot een plek met een mix van stedelijke diensten, woningen, (zorg)voorzieningen, werkplekken en groene open ruimte.

Op deze luchtfoto van 't Groen Kwartier zie je duidelijk de mix van historische gebouwen en nieuwbouw, omgeven door de groene publieke ruimte
Project

't Groen Kwartier

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Van Militair Hospitaal naar autovrije woon- en werkplek in 't groen.

Kinderdagverblijf Bobijn © AG VESPA – Bart Gosselin
Project

Kinderdagverblijf Bobijn en woningen Van Luppenstraat 44-50

Publieke gebouwen, Wonen

Een voormalige kostuumatelier werd vervangen door een kinderdagverblijf en 5 woningen met een ondergrondse parkeergarage.