Districtshuis Borgerhout

Tijdlijn
Januari 2018
Opening gerenoveerd districtshuis

Begin 2018 verhuizen alle districts- en loketdiensten van Borgerhout naar het gerenoveerde gebouw.

Najaar 2017
Restauratie dak voor het districtshuis

Na de zomer starten de restauratiewerken aan de leien buitendaken en dakkapellen.  De laatste stap in de volledige renovatie

Maart 2017
Meerjarige subsidieovereenkomst

Op 3 maart 2017 werd de meerjarige subsidieovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en het Antwerpse stadsbestuur voor de restauratie van de Antwerpse districtshuizen ondertekend.

Voor de  restauratie van de districtshuizen van Borgerhout, Ekeren, Merksem, Hoboken, Wilrijk en het toekomstige districtshuis van Antwerpen (zaal Harmonie) wordt in totaal ca. 12,3 miljoen uitgetrokken. Bijna 6,4 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen dat voor dit project een erfgoedpremie toekent.

Oktober 2016
Beheersplan districtshuis Borgerhout

Voor het oude gemeentehuis van Borgerhout werd een beheersplan opgesteld.  Hierin staan de visie en doelstellingen, werkzaamheden en opvolgingsmethoden om het beschermde monument en de erfgoedwaarde ervan in de toekomst veilig te stellen. Door het beheersplan goed te keuren geeft het agentschap Onroerend Erfgoed toelating voor alle restauratie- en onderhoudswerken die gepland zijn de komende jaren. 

April 2016
Start renovatie oud gemeentehuis

In april 2016 is de renovatie van het voormalige gemeentehuis gestart.

Start renovatie oud gemeentehuis
Over
info left

Waarom dit project?

De districtshuizen zijn belangrijk voor een goede dienstverlening naar de bewoners. Daarom investeert de stad in renovatie- en verbeteringswerken. Door de waardevolle historische gebouwen goed te bewaren en te onderhouden kunnen toekomstige generaties er ook van genieten.

Wat gebeurt er?

  • De stadsloketten verhuizen naar de gelijkvloerse verdieping van het historische pand. Daar kunnen bewoners terecht voor de administratieve dienstverlening. De open, transparante ruimte zorgt ervoor dat bezoekers een goed overzicht van de loketten krijgen.
  • Aan de oostzijde van het gebouw komt een nieuwe ingang zodat het gebouw toegankelijk is voor alle gebruikers. 
  • De districtswerking, zoals onder andere de seniorenconsulent, sportantenne, cultuurantenne en het klantenteam zijn terug te vinden op de eerste verdieping, het Schoon Verdiep.
  • De districtschepenen en -voorzitter krijgen een plek op de tweede verdieping, het Ceremonieel Verdiep.
  • Aan het goed bewaarde, historische deel van het gebouw verandert er weinig. Er komt wel een monumentale trap van de gelijkvloerse verdieping naar het Schoon Verdiep.
  • De leien buitendaken en dakkapellen zijn eveneens gerestaureerd.

Geschiedenis districtshuis

Het oude gemeentehuis, opgericht tussen 1886-1889 is van de hand van architecten Leonard en Henri Blomme. Het is een prachtig voorbeeld van neo-Vlaamse Renaissance en kreeg in 1974 als eerste gebouw in Borgerhout de titel ‘beschermd monument’.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stad Antwerpen
Vlaamse overheid
Architect

Karuur Architecten

Projectkost

€ 3.106.500

Adres
Moorkensplein 1,
2140 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Voorgevel van het districtshuis van Merksem, bestaande uit twee bouwlagen met grote raampartijen.
Project

Districtshuis Merksem

Publieke gebouwen

Het districtshuis van Merksem ondergaat een noodzakelijke restauratie. Dit gebeurt met respect voor de historische elementen van het beschermde monument.

Een verlichte zaal Harmonie bij valavond in park Harmonie.
Project

Districtshuis Antwerpen

Publieke gebouwen

In november 2017 zijn de grondige restauratie- en aanpassingswerken gestart aan zaal Harmonie in het Harmoniepark. In het voorjaar van 2021 krijgt het historische gebouw een nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen.

Een man vraagt informatie bij een loket.
Project

Districtshuizen

Publieke gebouwen

Dankzij de meerjarige subsidie overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de historische districtshuizen officieel van start gaan.