Het schetsontwerp (het eerste ontwerp) voor de publieke ruimte van de Arenawijk is begin februari 2023 goedgekeurd. Het is opgemaakt door CLUSTER landschap & stedenbouw en Infrabo in samenwerking met Water-link en Aquafin, en trekt voluit de kaart van een groene wijk.
De nieuw aan te planten bomen komen voornamelijk aan de voorzijde van de Arenahal, en zorgen voor schaduw en geluidsbuffering. Verder zijn er veel nieuwe voorzien aan de drie bezoekersparkings langs de randen van de wijk, ter vergroening en verkoeling. Ook aan het centrale plein van de nieuwe woonontwikkelingen komen nieuwe bomen. De precieze aantallen en soorten bomen en hun inplanting wordt nog verder uitgewerkt in het voorontwerp van de publieke ruimte.
De losstaande torentjes in de wijk krijgen een uniforme groene rand. Ruim genoeg om als buffergroen te functioneren en tegelijkertijd compact genoeg om de omliggende ruimte aansluiting te laten vinden met de rest van de publieke ruimte.
Nieuw watersysteem
Een nieuw systeem zet maximaal in op infiltratie en buffering van hemelwater. Door de wegen en parkeerplaatsen te reorganiseren, onthardt de stad een groot deel van de Arenawijk. Zo maakt ze de wijk waterdoorlatend, waardoor ze klimaatrobuuster wordt. Na de heraanleg zal de wijk 14% minder verharding tellen. De stad integreert meerdere open wadi’s in de publieke ruimte, en legt een infiltratieriolering aan. Die voert water vertraagd af en laat het infiltreren in de ondergrond.
Arenaplein
Na het schetsontwerp is de publieke ruimte van de Arenawijk opgedeeld in twee deelprojecten. In juni 2023 is het definitieve ontwerp van het Arenaplein, het eerste deelproject, uitgewerkt. Hierna volgt het voorontwerp voor de publieke ruimte in de rest van de wijk.
Het Arenaplein strekt zich in de breedte uit aan de voorzijde van de Arenahal. Het gaat dus om het uiterst westelijke deel van de Arenawijk, dat momenteel nog bestaat uit een verblijfsruimte met basketbalveld, verharde parkeerplekken en een groenzone.
Groen
Het ontwerp stelt extensief maaibeheer voorop, wat inhoudt dat de stad er slechts één of twee keer per jaar maait. Het groen groeit zo wilder en weelderiger, en er ontstaat een grotere biodiversiteit. Er zullen vier verschillende bloemen- en graslandmengsels worden gebruikt. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden. De nieuwe bomen zijn zoveel mogelijk inheems en hittebestendig voor een duurzaam bomenbestand.
Watersysteem
Er zijn vier waterbuffers voorzien die hemelwater bufferen en laten infiltreren. Bijkomend kunnen bij zeer hevige neerslag de grasvlaktes onder water lopen tot aan de zitrand voor de sportvelden. Bij nog extremer weer is voorzien dat ook de sportvelden onder water kunnen lopen en zo hemelwater bufferen.
Timing
Als alles vlot verloopt, starten de werken aan het Arenaplein begin 2025.
Inspraak buurtbewoners
Via een inspraakmoment in de wijk en een online bevraging is de mening van de buurt gevraagd over de inrichting van de publieke ruimte. Meer dan 450 personen gaven hun mening. Zo kwam de wens om zeker te voorzien in duurzaam en kwalitatief groen regelmatig naar voren. Bezorgdheden die eveneens meermaals geuit werden draaiden vooral rond veiligheid en overlast. Suggesties in verband met sport- en speelinfrastructuur zullen meegenomen worden in het voorontwerp van de publieke ruimte.
Het ontwerpteam kon ook putten uit eerdere inspraak- en infomomenten over het overkoepelende plan voor de Arenawijk. Op basis daarvan waren er bijvoorbeeld al meer bomen ingetekend op het voorplein van de sporthal om onder andere de akoestiek te verbeteren, is het voetbalveld verplaatst naar het voorplein en hebben de hondenweides extra aandacht gekregen.
De resultaten van de inspraak over de publieke ruimte vind je op deze pagina onder 'Downloads'.
Het definitieve ontwerp voor het Arenaplein is in juni 2023 goedgekeurd. Het betreft vooral een verdere technische uitwerking van het voorontwerp.
Het voorontwerp voor het Arenaplein is in mei 2023 goedgekeurd. Je leest er alles over in het nieuwsbericht over het voorontwerp.
Het schetsontwerp (het eerste ontwerp) voor de publieke ruimte in de Arenawijk is in februari 2023 goedgekeurd. Je leest er alles over in het nieuwsbericht over het schetsontwerp.
Eind 2021 wordt Bressers Erfgoed - FVWW Architecten gekozen als ontwerpteam dat zich specifiek zal bezighouden met de renovatie en nieuwe invulling van de gebouwen van Renaat Braem in de zuidrand.
Op zaterdag 29 mei en op zaterdag 26 juni organiseren we samen met Woonhaven Antwerpen en het district Deurne nog twee inspraakmomenten waarin we graag met de buurtbewoners in gesprek gaan over het plan voor de publieke ruimte: de paden, doorsteken, parkeerplekken, groen, speelelementen, ... Je vindt alle info over die momenten en hoe je je kan inschrijven op de website van Antwerpen Morgen.
Op dinsdag 20 april tussen 20 en 21.30 uur organiseren we samen met Woonhaven Antwerpen een infomoment. Omwille van de coronamaatregelen verloopt het infomoment digitaal. Je kan je inschrijven via de website www.antwerpenmorgen.be/arenawijk.
Begin 2021 is het ontwerpteam CLUSTER – BULK architecten – KARUUR architecten – WIT architecten gekozen om een plan te maken voor de herontwikkeling van de Arenawijk.
Uit 14 kandidaten zijn 3 ontwerpteams geselecteerd om deel te nemen aan de laatste fase van de wedstrijd: BULK architecten, HUB en Metapolis.
De ambitienota met de ambities en verwachtingen voor de nieuwe Arenawijk wordt goedgekeurd en de wedstrijd waarin we op zoek gaan naar een ontwerpteam start.