Het college keurde het voorontwerp voor het openbaar domein van het Arenaplein in Deurne-Zuid goed. Dat bouwt voort op het schetsontwerp voor de volledige Arenawijk. Er komt een groot driehoekig plein met ruimte voor sport, ontmoeting, activiteiten en evenementen, met een basketbalveld en een verdiept voetbalveld. De bovengrondse parkeerplaatsen worden gegroepeerd in een groene parking langs de Muggenberglei. Verder zal het vernieuwde plein waterbuffers bevatten en zullen de groenzones beperkt gemaaid worden, om de biodiversiteit te bevorderen. Als alles vlot verloopt, starten de werken begin 2024.
Twee deelprojecten
Het schetsontwerp voor de Arenasite werd begin februari goedgekeurd, na inspraakmomenten en een online bevraging. Het legt de nadruk op het ontharden en vergroenen van de wijk en een betere wateropvang en -opslag. De Arenahal wordt terug het centrale element van de wijk, bewonersparkeren gaat maximaal ondergronds en voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte.
Het voorontwerp voor het openbaar domein van de Arenawijk is opgedeeld in twee deelprojecten. Nu is het voorontwerp van het Arenaplein, het eerste deelproject, uitgewerkt. Het ontwerp is van de hand van CLUSTER landschap & stedenbouw en Infrabo, in samenwerking met Water-link en Aquafin. Hierna volgt het voorontwerp voor het openbaar domein in de rest van de wijk.
Het Arenaplein strekt zich in de breedte uit aan de voorzijde van de Arenahal. Het gaat dus om het uiterst westelijke deel van de Arenawijk, dat momenteel nog bestaat uit een verblijfsruimte met basketbalveld, verharde parkeerplekken en een groenzone.
Mobiliteit
Bij het ontwerp van het openbaar domein is optimaal rekening gehouden met fietsers en voetgangers. De nieuwe paden zullen bestaan uit gewassen beton. De bovengrondse parkeerplaatsen worden gegroepeerd in één parking langs de Muggenberglei, die wordt aangelegd met kasseien. De parking krijgt een zo groen mogelijk ontwerp, met veel nieuwe bomen die voor verkoeling zullen zorgen. Het gebied blijft bereikbaar voor hulpdiensten en verhuisbewegingen. Bij grotere evenementen in de Arenahal kan het voorplein ook als parking ingezet worden.
Groen
Het ontwerp stelt extensief maaibeheer voorop, wat inhoudt dat de stad er slechts één of twee keer per jaar maait. Het groen groeit zo wilder en weelderiger, en er ontstaat een grotere biodiversiteit. Er zullen vier verschillende bloemen- en graslandmengsels worden gebruikt. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden. De nieuwe bomen zijn zoveel mogelijk inheems en hittebestendig voor een duurzaam bomenbestand.