Academie Hoboken – Beeld en Dans

Over
info left

Waarom dit project?

We bouwen heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Academie Hoboken bestaat uit 4 entiteiten: Muziek, Woord, Beeld en Dans. De onderwijsinstelling maakt deel uit van 'de academies', een onderwijsniveau van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

Momenteel is de Academie gevestigd op twee locaties. De entiteiten Muziek & Woord bevinden zich op de Lageweg 141, de domeinen Beeld & Dans in de Oudestraat 41. In totaal volgen 1375 leerlingen er wekelijks lessen binnen een breed aanbod. Daarnaast worden er ook toonmomenten, concerten en expo’s georganiseerd die de leerlingen doen groeien in hun artistieke ontwikkeling en die toegankelijk zijn voor alle Hobokenaars.

Het schoolgebouw voor Beeld en Dans aan de Oudestraat vertoont ernstige bouwkundige en energetische problemen. Daarom werd beslist het gebouw af te breken en te vervangen door een nieuwbouw.

Wat gebeurt er?

De bestaande gebouwen op de site worden afgebroken om plaats te maken voor twee nieuwe volumes; het L-gebouw met de kop aan de Oudestraat en het blokgebouw dat iets verder in de Notelaarstraat ligt. Het blokgebouw krijgt een ruime parkeerkelder. De bestaande sporthal krijgt een volwaardige hoofdinkom via de hoofdinkom van de Academie.

De nieuwbouw wordt gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid. Die duurzaamheidsambitie is gedefinieerd door het GRO, de duurzaamheidsmeter van Vlaanderen.

Start van de werken staat gepland voor eind 2024 en zal naar verwachting ongeveer 2 jaar duren.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Architect

Maatschap Architectenbureau Bart Dehaene – Lamusch Architecten

Adres
Oudestraat 41 en Notelaarstraat 6-12, 2660 Hoboken
Status
In realisatie

Gerelateerd

Toekomstbeeld schoolgebouw en speelplaats school De Octopus
Project

Dubbele basisschool De Octopus

Publieke gebouwen

De bestaande schoolgebouwen van het Stedelijk Lyceum Waterbaan en kleuterschool De Cirkel worden opgeknapt en uitgebreid om de dubbele basisschool ‘De Octopus’ in te huisvesten.

Lagere school Creatopia tijdens renovatie.
Project

Lagere school Creatopia

Publieke gebouwen

In opdracht van Stedelijk Onderwijs Antwerpen werken we aan de vernieuwing van lagere school Creatopia in de Van Peenestraat in 2020 Antwerpen.

De letters 'goeiedag' lichten op boven de inkom van school De Leerexpert Dullingen
Project

De Leerexpert Dullingen en MFC Mytyl

Publieke gebouwen

De Leerexpert Dullingen en multifunctioneel centrum (MFC) Mytyl in Brasschaat wordt gerenoveerd en uitgebreid.