UPDATE: Start werken Kaaiweg Sint-Andries en Zuid

N.a.v. de coronamaatregelen in maart, zijn de werken in maart tijdelijk stilgelegd door de aannemer. Rekening houdende met de aanbevelingen op het vlak van de social distancing door de Nationale Veiligheidsraad starten de werken terug vanaf 29 april

De Kaaiweg Sint-Andries en Zuid is de weg op de De Gerlachekaai en de Cockerillkaai tussen de Verviersstraat en de Scheldestraat. De werken kaderen in de heraanleg van de Scheldekaaien en eindigen eind 2020.

Wat gebeurt er?

•    er komt een bufferstrook tussen de rijweg en het fietspad met afwisselend groen en parkeerstroken;
•    het dubbelrichtingsfietspad wordt breder en aangelegd in rode asfalt;
•    het voetpad langs de gevels wordt breder;
•    de rijweg blijft dubbelrichting en wordt geasfalteerd;
•    de bloklindes langs de gevels worden vervangen door bomen waarvan de wortels meer plaats krijgen om te groeien;
•    de leilindes langs het havenhekwerk blijven bewaard.

Start werken vanaf woensdag 29 april

De werken voor de heraanleg starten vanaf maandag 16 maart en eindigen eind 2020. Ze verlopen in drie fases.

•    Fase 1: van 29 april tot midden mei 2020

Eerst vinden er voorbereidende werken plaats en wordt het fietspad heraangelegd tussen de Verviersstraat en de Scheldestraat. Het huidige fietspad en de groenstrook worden opengebroken en vervangen door een tijdelijke asfaltverharding voor het autoverkeer in de tweede fase. Fietsers zullen omgeleid worden via het nieuwe plein en de parkzone op de Scheldekaaien. Fietsverkeer blijft gedurende de hele periode van de werken mogelijk.

•    Fase 2: van midden mei tot midden november 2020

In een tweede fase start de heraanleg van het wegprofiel: de rijweg, het voetpad, de parkeerstroken en de groenvakken worden vernieuwd, Het autoverkeer wordt dan tijdelijk enkelrichting en zal enkel nog staduitwaarts via de Scheldekaaien verlopen via de tijdelijke asfaltverharding. Het autoverkeer richting het centrum zal omgeleid worden via de Gedempte Zuiderdokken.

•    Fase 3: van midden november tot begin 2021

In een derde fase start de aanleg van het definitieve dubbelrichtingsfietspad met een groenstrook aan de Schelde. Het fietsverkeer blijft nog steeds mogelijk in beide richtingen. Het autoverkeer richting centrum wordt omgeleid via de Gedempte Zuiderdokken. Na de werken is het autoverkeer terug mogelijk in beide richtingen.

AG VESPA, water-link en Aquafin volgen de werken op samen met de aannemer.

 

Gerelateerd

Luchtbeeld Nieuw Zuid © Triple Living
Project

Nieuw Zuid

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Nieuw Zuid is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het stadsproject voorziet in de aanleg van een park aan de Schelde ter hoogte van de Ledeganckkaai. 

Scheldekaaien ©Filip Dujardin
Project

Scheldekaaien

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

De wandeldijk na realisatie ©Frederik Beyens
Project

Sint-Andries en Zuid

Openbaar domein, Publieke gebouwen, Stadsontwikkeling

Sint-Andries en Zuid is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het stadsproject voorziet in de heraanleg van het openbaar domein tussen de Sint-Jansvliet en de Namenstraat.