Start heiwerken voor nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien

Update 20/4: naar aanleiding van de richtlijnen van de federale overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de heiwerken opgesplitst in twee delen. Het eerste deel van de werken vond plaats van maandag 30 maart tot en met vrijdag 3 april. Het tweede deel van de werken begint maandag 20 april en wordt, als alles vlot verloopt, afgerond op vrijdag 24 april. De info in onderstaande bericht is ook zo aangepast.

Eind 2018 zijn de werken gestart voor de nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Ter hoogte van Het Steen wordt de kaaimuur gestabiliseerd en komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. De kaaimuurstabilisatie, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv, is bijna afgerond.

Het nieuwe ponton zal bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Twee toegangsplatformen leiden via twee bruggen naar het ponton. Op het ponton komt een drijvend, transparant paviljoen. Er komt ook een aansluiting met het bestaande ponton aan het Steenplein. Aan die verschillende onderdelen is de afgelopen maanden hard gewerkt in staalbouwateliers.

Heiwerken

De heiwerken dienen om twaalf buispalen te verankeren in de Scheldebodem. De buispalen zullen het ponton op zijn plaats houden en de toegangsbruggen ter hoogte van Het Steen en het Noorderterras ondersteunen. Ze worden 25 meter diep in de Scheldebodem gebracht waarna ze worden gevuld met zand. Om de gigantische buispalen 25 meter diep te krijgen, is zwaar materiaal nodig. De werken zullen trillingen en geluidshinder veroorzaken.

Planning

Op maandag 30 maart is de aannemer gestart met het eerste deel van de werken. Dat was vrijdag 3 april afgerond. Het tweede deel van de werken begint maandag 20 april. In die week wordt de meeste geluidshinder verwacht. De werken vinden enkel plaats op weekdagen, tussen 7 en 18 uur. Als alles vlot verloopt, zijn de heiwerken vrijdag 24 april afgerond.

Volgende stappen

Na de heiwerken zitten de werken er nog niet op. Niet alleen de kade wordt verder afgewerkt, ook de verschillende onderdelen van het ponton worden verder afgewerkt in de ateliers. Deze zomer worden alle onderdelen via de Schelde tot aan het Steenplein gevaren. Nadien worden de verschillende onderdelen ter plekke gemonteerd en afgewerkt. Eind 2020 zijn de werken aan het ponton afgerond en kan de cruiseterminal verhuizen naar zijn nieuwe locatie. Vanaf het cruiseseizoen in voorjaar 2021 worden de eerste cruises aan het nieuwe ponton ontvangen.

Gerelateerd

Een toekomstbeeld van het ponton van de nieuwe cruiseterminal gezien van op het water
Nieuws

De werken aan de nieuwe cruiseterminal zijn gestart

Vandaag starten de werken voor de nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Ter hoogte van Het Steen wordt de kaaimuur gestabiliseerd en komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. De werken worden in 2020 afgerond.

Een toekomstbeeld van een van de toegangsbruggen van het ponton van de nieuwe cruiseterminal
Nieuws

Zee- en riviercruises meren in de toekomst aan ter hoogte van Het Steen

Ter hoogte van Het Steen komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. Zo komt de stad tegemoet aan de stijgende vraag van rederijen die in Antwerpen halt willen houden.

Het ponton aan het Steenplein en het Sint-Annaveer in de achtergrond
Project

Schipperskwartier en Centrum

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Schipperskwartier en Centrum maakt deel uit van de Scheldekaaien en wordt in een nieuw kleedje gestoken.