Start afbraak voormalig zwembad Arena in Deurne-Zuid

Op maandag 21 augustus start de afbraak van het voormalige zwembad Arena en het korfballokaal aan de Gabriël Vervoortstraat in Deurne-Zuid. Die afbraak kadert in de nieuwe plannen voor de Arenawijk, waar Woonhaven Antwerpen in de toekomst nieuwe sociale woningen zal bouwen. Als alles vlot verloopt, is de afbraak afgerond in november 2023.

De werken gebeuren in twee fases: de ontmanteling van het interieur en de afbraak van de ruwbouwconstructie.

Fase 1: ontmanteling interieur

Deze eerste fase start op maandag 21 augustus en zal vermoedelijk duren tot begin oktober, waarbij de aannemer het volledige interieur van het zwembad ontmantelt en stript. De overlast voor de buurt is tijdens deze fase beperkt.

Rond het gebouw komt er een werfzone waar de aannemer veilig kan werken. De werfzone omvat een beperkt stuk van het grasveld naast het zwembad en zes parkeerplaatsen voor het zwembad. Om de werken te kunnen uitvoeren, moeten de twee bomen aan de voorzijde van het zwembad gekapt worden.

Fase 2: afbraak ruwbouwconstructie

De afbraak van de ruwbouwconstructie van beide gebouwen start aansluitend op fase 1 en zal vermoedelijk duren tot en met november 2023. Ook de verharding rondom de gebouwen wordt opgebroken. De verschillende materialen worden ter plaatse gesorteerd en gescheiden afgevoerd. Na de afbraakwerken worden de putten opgevuld met zuiver zand en ingezaaid met gras.

Tijdens deze fase kan er geluids- en stofhinder zijn in de buurt. De aannemer doet al het mogelijke om de overlast te beperken.

De afbraak van het korfballokaal start aan het einde van deze fase, waarbij de werfzone licht zal uitbreiden en ook een beperkt stuk van het grasveld rond het korfballokaal zal innemen.

Nieuwe plannen Arenawijk

De afbraak van het voormalige zwembad en het korfballokaal past binnen een groter plan voor een nieuwe toekomst voor de Arenawijk, een project dat stad Antwerpen en Woonhaven Antwerpen samen realiseren en dat AG Vespa coördineert. Het district Deurne en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zijn belangrijke partners.

Toekomstbeeld van het Arenaplein
Toekomstbeeld van het Arenaplein © CLUSTER landschap & stedenbouw
links naast tekst
content

De gebouwen in de zuidrand van de wijk worden gerenoveerd tot private woningen. De gebouwen in de noordrand worden afgebroken en er komt een nieuwbouw van sociale woningen, een sporthal en een basisschool.

Stad Antwerpen zal ook het openbaar domein in de wijk heraanleggen, inclusief ontharding en vergroening, en de installatie van een betere wateropvang en -opslag. De Arenahal zal opnieuw het middelpunt van de wijk vormen en aan de voorzijde komt een groot driehoekig plein voor sport, ontmoeting en activiteiten. Bewonersparkings komen maximaal ondergronds en voetgangers en fietsers krijgen zo meer ruimte.

Als alles vlot verloopt start de heraanleg van het Arenaplein in het voorjaar van 2024.

Toekomstbeeld van het Arenaplein
Toekomstbeeld van het Arenaplein © CLUSTER landschap & stedenbouw

Gerelateerd

Een toekomstbeeld van het voorontwerp van het Arenaplein in Deurne-Zuid
Nieuws

Voorontwerp openbaar domein Arenaplein is klaar

Het voorontwerp voor het openbaar domein van het Arenaplein in Deurne-Zuid is goedgekeurd. Er komt een groot driehoekig plein met ruimte voor sport, ontmoeting, activiteiten en evenementen, met een basketbalveld en een verdiept voetbalveld.

Gebouwen van architect Renaat Braem in de noordrand van de Arenawijk in Deurne-Zuid
Nieuws

Kom naar het infomoment over de toekomstplannen voor de Arenawijk

Op dinsdag 20 april organiseren we tussen 20 en 21.30 uur een infomoment over de toekomst van de Arenawijk in Deurne-Zuid. Schrijf je zeker vooraf in.

Een van de gebouwen van architect Renaat Braem in de zuidrand van de Arenawijk in Deurne-Zuid
Project

Arenawijk

Gebiedsontwikkeling, Wonen

In dit bijzonder stuk stad vind je het uitzonderlijke patrimonium van de Antwerpse architect Renaat Braem en veel open groene ruimte. Enkele gebouwen worden na renovatie omgevormd tot private woningen. Er komen nieuwe sociale woningen, een sporthal en basisschool.