Natuurhuis Brialmont: een unieke plek gespecialiseerd in stedelijke natuur

Binnenkort verrijst in Park Brialmont in Berchem het allereerste natuurhuis in Vlaanderen voor stedelijke natuur. Stad Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt slaan daarvoor de handen in mekaar. De oplevering van het Natuurhuis Brialmont is voorzien tegen het voorjaar van 2024.

Het Natuurhuis Brialmont zal een plek krijgen in het nieuwe Park Brialmont dat het Villegaspark, het natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark tot een groot stedelijk natuurpark (42 ha) verbindt. Natuurpark Wolvenberg, ten westen van het natuurgebied Wolvenberg, is aangelegd met hoogtes en laagtes. Twee grote kommen zijn de voornaamste verblijfsplekken. Er is een picknickruimte te midden van een weide met fruitbomen. Verder zijn er natuurspeelplekken, een speelheuvel en wandelpaden doorheen de beboste zones. Tegen eind dit jaar komt er bovendien een uniek waterzuiveringssysteem dat het regenwater van de Singel en een deel van de omliggende wijk zal opvangen in het park om zo de buurt te behoeden voor wateroverlast.

Het Natuurhuis zal een ankerplaats worden rond stedelijke natuur voor steden, gemeenten, scholen, bedrijven, verenigingen en iedere Antwerpenaar. De stad en Natuur en Bos investeren elk 300.000 euro voor de ontwikkeling. Het Natuurhuis zal voor Natuur en Bos de thuisbasis worden van het Vlaamse kennisnetwerk, een hotspot voor alle kennis, knowhow en participatieprocessen rond stedelijke natuur. Natuur en Bos zal ook instaan voor de dagelijkse werking ervan. Natuurpunt Antwerpen Stad zal instaan voor de dagelijkse werking als onthaalpoort van natuurreservaat Wolvenberg. Het Natuurhuis wordt een gemeenschappelijke uitvalsbasis voor de lokale publiekswerking en de bovenlokale netwerking rond stedelijke natuur, die mekaar wederzijds zullen versterken.

Iedereen met interesse in stedelijke natuur en in de manier waarop die bijdraagt aan de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en weerbaarheid tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, zal in het Natuurhuis zijn/haar gading vinden en er onder meer kunnen genieten van permanente en tijdelijke tentoonstellingen over stadsnatuur. Daarnaast wordt het Natuurhuis een ontmoetingsplek en vormt het de startplek voor begeleide wandelingen en excursies rond natuur en erfgoed in Park Brialmont, Ringpark Groene Vesten en Wolvenberg, het enige erkende natuurgebied binnen de Antwerpse Ring.

Gerelateerd

Een van de twee kommen in het natuurpark Wolvenberg
Nieuws

Gefilterd regenwater van omliggende wegen wordt opgevangen in natuurpark Wolvenberg om wateroverlast tegen te gaan

In het natuurpark Wolvenberg komt een uniek waterzuiveringssysteem. Via een ontvangstbuffer, filter en infiltratiebekken in de vorm van twee kommen zal het regenwater van de Singel en een deel van de omliggende wijk opgevangen worden in het park. Zo wordt de buurt behoed voor wateroverlast.

De wandelpaden van Park Brialmont zijn open © AG VESPA
Nieuws

Parkpaden Park Brialmont opengesteld voor publiek

De twee eerste deelprojecten van Park Brialmont in Berchem, het natuurpark Wolvenberg en de Entree Grotesteenweg, zijn vandaag deels opengesteld voor het publiek. Het district Berchem wil zo tegemoetkomen aan de vraag naar groene buitenruimte.

De Brilschansvijver in Park Brialmont © AG Vespa - Frederik Beyens
Project

Park Brialmont

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Eén groot 'groen hart' in het district Berchem.