Grondige restauratie kunstenaarswoning maakt masterplan Rubenshuis compleet

Het masterplan van het Rubenshuis breidt uit: de kunstenaarswoning – waar eerst de meest essentiële ingrepen voorzien waren – krijgt nu ook een grondige restauratie. Er wordt méér ruimte gecreëerd voor bezoekers en internationale tentoonstellingen. Bovendien komt er een optimale klimaatbeheersing die aan de hoogste standaarden voldoet. Een volledige interieurrestauratie versterkt de beleving en een ingebouwde lift maakt het museum grotendeels toegankelijk voor iedereen. 

Het Rubenshuis bouwt achter de schermen al geruime tijd aan de toekomst. Met het geplande onthaalgebouw van Robbrecht en Daem op Hopland wordt reeds een grote stap richting 21ste eeuw gezet. De hedendaagse voorzieningen verhelpen heel wat problemen of tekortkomingen die bezoekers, onderzoekers en medewerkers vandaag ervaren. Met de uitbreiding van het masterplan wordt nu ook de kunstenaarswoning zelf volledig onder handen genomen.

Werkzaamheden starten in 2022 en eindigen in 2027

Met de totaalrenovatie van het museum wijzigt ook de timing. Dit voorjaar starten de werken aan de nieuwbouw op Hopland. Vanaf het najaar komt ook de aanleg van de middenpartij van de tuin erbij. Tijdens de werken aan Hopland blijft het Rubenshuis open en dit tot en met 8 januari 2023, het einde van de kerstvakantie.

Wanneer de deuren van het museum sluiten, start de restauratie van het Rubenshuis zelf.

In april 2024 opent zoals voorzien de nieuwbouw op Hopland. Tot 2027 ontdekt het publiek daar enkele meesterwerken uit de collectie. Het geplande museumcafé komt er pas in 2027. Tot dan wordt de eerste verdieping van de nieuwbouw een creatief knooppunt waar mensen mekaar ontmoeten en mee schrijven aan het verhaal en de beleving van het nieuwe Rubenshuis.  

In 2027 gaan de deuren van de kunstenaarswoning opnieuw open en viert het Rubenshuis de 450ste verjaardag van Rubens.

Open tot en met 8 januari 2023    

Het publiek kan het Rubenshuis nog bezoeken tot en met 8 januari 2023. Alle museale ruimtes én de tuin blijven open. Van de werkzaamheden op Hopland zullen de bezoekers wat lawaaihinder ondervinden. Vanaf het najaar is de toegang tot de tuin beperkter omdat dan de heraanleg start.  

Het Rubenshuis legt de bezoekers dit laatste jaar nog in de watten. Met een aantal (coronaveilige) evenementen tijdens de zomer en de winter genieten Antwerpenaren en alle bezoekers van het prachtige huis en de tuin, voordat het museum voor 4 jaren sluit.

Blik op de toekomst

Geïnteresseerden die de start en de voortgang van de werken willen volgen, kunnen zich via www.rubenshuis.be inschrijven op de nieuwsbrief. Daar krijgen ze een exclusieve preview achter de schermen en zitten ze mee op de eerste rij terwijl het Rubenshuis geschiedenis schrijft. Voor bewoners, handelaars en horeca rond het Rubenshuis start de informatiecampagne ‘Buur van Rubens’. Zij ontvangen specifieke informatie over mogelijke hinder.

toekomstbeeld van het nieuwe onthaalgebouw

Gerelateerd

Rubenshuis
Nieuws

Uitbreiding Rubenssite aan Hopland

Er komt een nieuwbouw aan Hopland 13. Dit nieuwe gebouw maakt deel uit van een masterplan voor de Rubenssite.

Portiek Rubenshuis na restauratie © Ans Brys
Nieuws

Portiek en tuinpaviljoen Rubenshuis gerestaureerd

De eyecatchers van het Rubenshuis, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn terug zichtbaar voor het grote publiek. Na anderhalf jaar is de restauratie voltooid.

Mensen wandelen door de monumentale portiek. Deze werd gerestaureerd en kreeg bovenaan een glazen constructie ter bescherming tegen neerslag en vervuiling.
Project

Rubenshuis

Publieke gebouwen

De 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen - de twee overgebleven authentieke elementen -  zijn volledig gerestaureerd. Ook de kunstenaarswoning en de tuin worden onder handen genomen. Met een nieuw onthaalgebouw krijgt het museum de nodige bezoekersfaciliteiten en wordt het…