Uitbreiding Rubenssite aan Hopland

De Rubenssite huisvest vandaag twee belangrijke instituten: het Rubenshuis, waar Rubens’ oeuvre tentoongesteld is in een unieke context en het Rubenianum, een hoog aangeschreven internationaal onderzoekscentrum en referentiebibliotheek over Rubens en zijn tijdgenoten.

Masterplan met nieuwbouw

Deze site trekt elk jaar vele bezoekers. De laatste jaren stegen de cijfers echter sterk, met in 2017 meer dan 150.000, in 2018 bijna 200.000 en ook dit jaar intussen al bijna 180.000 bezoekers. De bezoekersfaciliteiten zijn echter niet toereikend. Bovendien beschikt het museum over onvoldoende ruimte om in te spelen op meer beleving voor de bezoekers. Daarnaast is het gebouw met het huidige Rubenianum en de kantoren aan vernieuwing toe. Daarom werd in 2017 het bureau Robbrecht en Daem architecten aangesteld voor de ontwikkeling van een masterplan voor deze site. Een onderdeel daarvan is een nieuwbouw op Hopland 13, aan de zuidzijde van de huidige site.

Schetsontwerp goedgekeurd

In het schetsontwerp voor deze nieuwbouw zijn zowel hedendaagse bezoekersfaciliteiten als een Rubens  belevingscentrum, de leeszaal en bibliotheek van het onderzoekscentrum en de kantoren voorzien. De beschikbare oppervlakte voor publieksfaciliteiten zal meer dan verdriedubbeld worden. Dit schetsontwerp en het masterplan werden ontwikkeld met veel respect voor het historisch erfgoed op de site.

De definitieve plannen van de nieuwbouw worden in de loop van 2020 voorgesteld. De realisatie ervan start in 2022 en zou in 2024 voltooid zijn.

Gerelateerd

Mensen wandelen door de monumentale portiek. Deze werd gerestaureerd en kreeg bovenaan een glazen constructie ter bescherming tegen neerslag en vervuiling.
Project

Rubenshuis

Publieke gebouwen

De 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen - de twee overgebleven authentieke elementen -  zijn volledig gerestaureerd. Ook de kunstenaarswoning en de tuin worden onder handen genomen. Met een nieuw onthaalgebouw krijgt het museum de nodige bezoekersfaciliteiten en wordt het…