Eerste elektrische straatlampen van België gerestaureerd

De originele smeedijzeren lantaarns aan de inkomzone van het districtshuis van Borgerhout waren roestig en misten verschillende onderdelen zoals de saterkopjes (kop van een bosgod). De lantaarns werden daarom volledig gedemonteerd en in een atelier behandeld. Dankzij de enige overgebleven van de acht saterkoppen konden de ontbrekende opnieuw gegoten worden. Het herstel van deze twee lichtpunten in combinatie met het vervangen van de straatverlichting is een mooi voorbeeld van hoe de verlichting op historische gebouwen afgestemd wordt.

districtshuis Borgerhout
Straatlampen voor districtshuis Borgerhout © AG VESPA
links naast tekst
content
Historisch weetje

Hoewel er tijdens de bouw van het districtshuis al gasleidingen voorzien waren, werd er omwille van een conflict tussen de gemeente Borgerhout en de Antwerpse Gasmaatschappij, tóch voor elektrisch licht gekozen. Dit dankzij de onderhandelingen tussen Burgemeester Moorkens en de Société Industrielle d’Electricité in Brussel. De nieuwe lantaarns werden omgebouwd tot elektrische verlichtingsarmaturen. Vandaar dat er nog verschillende kenmerken terug te vinden zijn van gaslantaarns. Hiermee was Borgerhout de eerste gemeente van het land die rond 1889 elektrische verlichting in de openbare ruimte introduceerde.

Gerelateerd

De wachtruimte heeft bruine vloertegeltjes, houten banken aan de wanden en witgepleisterde muren.
Project

Districtshuis Borgerhout

Publieke gebouwen

In 2016 zijn de herinrichtings- en restauratiewerken aan het gebouw van start gegaan. Begin 2018 zijn alle diensten van het district naar het historische pand verhuisd en zijn ze dus onder één dak terug te vinden.