Het toekomstige Spoorpark zal zich deels op de begane grond en deels op hoogte bevinden, onder andere op de spoorwegbrug over de Plantin en Moretuslei. Op dit moment is het grootste deel van het projectgebied nog in gebruik door Infrabel voor spooractiviteiten en dus niet toegankelijk.
Het Spoorpark wordt 2 hectare groot en heeft de ambitie om Zurenborg en Borgerhout op een groene manier te verbinden. In het park komt een wandel- en fietspad op buurtniveau. Het park zal een uniek karakter krijgen door de naastgelegen spoorweg, door authentieke spoorobjecten zoals de treinsporen en de perronluifel te behouden, en door de bijzondere zichten op de stad.
Vijf deelzones
Akkoord Infrabel
Om het Spoorpark tussen de Draakplaats en het Luitenant Naeyaertplein te kunnen realiseren, moeten er gronden en bijhorende gebouwen en constructies van Infrabel in gebruik worden genomen. Daarvoor heeft de stad een akkoord bereikt met Infrabel, dat nog ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Inspraak
Er is in het ontwerpproces veel aandacht besteed aan inspraak door de buurt. Zo vonden er sinds september 2020 vier online bevragingen plaats, en werden er meerdere wandelingen over het terrein met het ontwerpteam georganiseerd, net als infomomenten en focusgesprekken. Op basis van al die input is het ontwerp steeds verder verfijnd.
Timing
Dit najaar worden de vergunningsaanvraag en het aanbestedingsdossier voorbereid. Als alles vlot verloopt en Infrabel begin 2025 het terrein heeft verlaten, wordt de aanbestedingsprocedure begin 2025 opgestart, en kan de uitvoering starten na de zomer van 2025.
Meer info
AG Vespa coördineert het Spoorpark, met Infrabel en het Agentschap Wegen en Verkeer als belangrijke partners. Het ontwerpteam is Stramien architectuur & ruimte cv i.s.m. RE-ST. Het project wordt mee mogelijk gemaakt door het Vlaamse Stadsvernieuwingsfonds.
Ringstad
Het Spoorpark is een van de zes leidraden die de basis vormen van de visie Ringstad. Ringstad is een ambitieus stadsvernieuwingsprogramma langs de Ring. Aan de randen van de zeven Ringparken worden nieuwe levendige stadsdelen gerealiseerd die voor de verbinding zullen zorgen tussen de bestaande wijken en de nieuwe parken. Het Spoorpark is een doorlopende, langgerekte publieke ruimte van Park Spoor Noord tot aan de Draakplaats en zorgt voor extra groen in dichtbevolkte wijken en voor veilige en vlotte fiets- en wandelverbindingen. Hier gaat het om de schakel tussen het Luitenant Naeyaertplein en de Draakplaats.