Vleeshuis

Tijdlijn
2025
Start werken

Als alles volgens planning verloopt, starten de restauratiewerken in de loop van 2025.

2024
Restauratiedossier

In 2024 werkt het ontwerpteam het restauratiedossier af en wordt de vergunning aangevraagd. Vervolgens start de zoektocht naar een gespecialiseerde aannemer.

Over
info left

Ruim 100 jaar na de laatste grote restauratie onder leiding van toenmalig stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, is het sinds 1936 als monument beschermde Vleeshuis opnieuw dringend aan restauratie toe. Het ontwerp van Origin Architecture & Engineering en FVWW architecten, in samenwerking met HP engineers, verbindt het rijke verleden van het Vleeshuis met de toekomst.

Waarom dit project?

De afgelopen jaren waren er al enkele dringende ingrepen noodzakelijk in afwachting van de totale restauratie: onder andere schoring van de tipgevels, verstevigingen aan de spantstructuur, het plaatsen van netten tegen vallende brokstukken, en tijdelijke dakgoten. Insijpelend vocht tastte de balkkoppen van de iconische houten dakkap aan, waardoor de dakspanten en zoldervloeren begonnen te vervormen. Ook de houten ramen van het monument werden letterlijk uit hun kozijnen geblazen tijdens een storm.

Vanwege het exponentieel vorderend schadebeeld en de hoogdringende structurele werken aan de dakspanten is het aangewezen om de restauratiewerken op te starten.

Wat gebeurt er?

Het ontwerp focust op een duurzame restauratie van structuur, dak, gevels en interieurs. Het gaat dus niet enkel om de restauratie van de buitenschil van het gebouw, het ontwerp kiest ook voor een duurzame circulatie aan de binnenzijde. Na de restauratie zullen de 7 bouwlagen van het prachtige monument en het museum dan ook eindelijk voor het brede publiek toegankelijk zijn.

Toelichting over de restauratie en het ontwerp
  • Dit wordt gerealiseerd door een nieuwe ingenieus ontworpen trappartij die zich kunstig doorheen de verschillende verdiepingen slingert, zich vormelijk aan de structuur van de verdiepingen aanpast en de bezoeker een unieke kijk geeft op de diverse bouwlagen.
  • De belangrijkste toegang tot het gebouw verhuist bovendien naar de Scheldezijde. Daar zal een onthaalzone met een museumshop en meer comfort voor de museumbezoeker worden gerealiseerd. Zo legt Museum Vleeshuis opnieuw de expliciete verbinding met het Steen, de Schelde en de geboorteplek van Antwerpen.
  • Het hart van het gebouw wordt de Stadshal op het gelijkvloers. De Stadshal verbindt de straat en de wijk met het monument. Het wordt een plek waar mensen samenkomen voor kleine concerten en open repetities (al dan niet gespeeld op de unieke collectie historische instrumenten van Museum Vleeshuis), lezingen, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten. Ook ontvangsten en recepties zijn mogelijk. Het is een flexibele en uitnodigende ruimte. Een nieuwe mezzanine zorgt ervoor dat bezoekers de unieke gewelven en ramen van de Stadshal van dichtbij kunnen bewonderen.
  • Op de hogere verdiepingen vertelt het museum op een vernieuwende manier het verhaal van 800 jaar muziekleven in Antwerpen en Vlaanderen. De presentatie van de bijzondere collectie historische muziekinstrumenten en –objecten wordt volledig herdacht, met meer aandacht voor toegankelijke beleving, (muzikale) interactie en aanbod op maat van verschillende doelgroepen. Daarnaast is er opnieuw volop aandacht voor de geschiedenis van het monument zelf, waarbij steeds de link wordt gelegd met het muzikale verleden van de Vleeshuiswijk.
  • Naast ruimtes voor tijdelijke en vaste presentaties zal het gerestaureerde Vleeshuis ook plek hebben voor een onderzoeksbibliotheek, een levend atelier voor instrumentenbouwers, kantoren en uiteraard de werkkamer van Wannes Van de Velde. Ook worden de oudste stijlkamers van het museum in ere hersteld.

Tot slot houdt het ontwerp niet alleen rekening met het behoud en herstel van het beschermd monument, er worden ook duurzame bouwfysische verbeteringen aangebracht zoals dakisolatie, dakgoten en technieken voor een optimale klimatisatie.

Jeroen Puttevils en Timothy De Paepe vertellen over de geschiedenis van het Vleeshuis.

Vleeshouwersstraat 38

2000 Antwerpen

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Ontwerper

Origin Architecture & Engineering en FVWW architecten in samenwerking met HP engineers

Thema

Publiek gebouw

Adres
Vleeshouwersstraat 38
2000 Antwerpen
Status
In realisatie