Museum Mayer van den Bergh breidt uit

Tijdlijn
Voorjaar 2029
Heropening

Het museum opent opnieuw de deuren.

Zomer 2028 - voorjaar 2029
Inhuizing museumcollectie

Vooraleer de museumcollectie terug kan verhuizen moet de klimaatinstallatie uitgebreid getest worden.

Zomer 2028
Einde werken

De restauratie- en renovatiewerken zijn afgelopen.

Zomer 2026
Start werken

De aannemer start de bouwwerken op.

Voorjaar 2026
Aanstelling aannemer

Na de goedkeuring van de bouwaanvraag stellen we een aannemer aan om de bouwwerken uit te voeren.

Zomer 2025
Bouwaanvraag

Het uitvoeringsdossier is goedgekeurd. Dan kan de bouwaanvraag ingediend worden en het openbaar onderzoek starten.

April 2025
Sluiting museum

Het museum sluit de deuren en de museumcollectie verhuist tijdelijk.

11 juni 2024
Infomoment

Op het infomoment krijgen buurtbewoners meer uitleg over het project en kunnen ze vragen stellen aan onze projectleider, architecten en museummedewerkers.

infomoment Museum Mayer van den Bergh
Juni 2024
Voorontwerp

Het voorontwerp is goedgekeurd.

2022
Onderzoeken

Meerdere vooronderzoeken en studies zijn uitgevoerd ter voorbereiding van het bouwproject.

November 2021
Aanstelling architecten

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten BV zijn aangesteld om het ontwerp uit te werken. Zij werken samen met het Britse architectenbureau van Julian Harrap, gespecialiseerd in de restauratie van historisch erfgoed.

2019
Beslissing uitbreiding

Er wordt beslist om het museum uit te breiden met het hoekpand.

Over
info left

Henriëtte Mayer van den Bergh, de moeder van Fritz, liet het privémuseum in 1901-1904 bouwen. Fritz was een bevlogen kunstkenner die op nauwelijks tien jaar tijd een collectie vol topstukken bij elkaar verzamelde. Na zijn plotse overlijden realiseerde moeder Henriëtte met veel daadkracht de onvervulde wens van haar zoon: de bouw van een eigen museum. Stad Antwerpen en een Raad van Regenten beheren sinds 1951 samen gebouw en collectie.

Waarom dit project?

Het historische museum opnieuw verenigen met het voormalige woonhuis van de familie Mayer van den Bergh is een unieke kans. Het bijzondere erfgoedverhaal van Fritz en Henriëtte komt zo volledig tot zijn recht.

Wat gebeurt er?

Het aanpalende hoekhuis - ooit het ouderlijk huis van kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh - en een nieuwbouw maken in de toekomst deel uit van het museum. 

  • We vormen het leegstaande hoekgebouw om tot een sfeervol stadspaleis en brengen het huidige museum zoveel mogelijk terug naar de situatie van 1904, het jaar dat het zijn deuren opende. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten BV staat in voor het ontwerp en werkt hiervoor samen met het Britse architectenbureau van Julian Harrap, gespecialiseerd in de restauratie van historisch erfgoed.
  • De unieke historische sfeer van het museum wordt gekoesterd en versterkt. Tegelijk zorgen hedendaagse inzichten en technieken voor de best mogelijke bewaar- en presentatieomstandigheden van de collectie. Met meer dan 60 topstukken op de Vlaamse topstukkenlijst heeft Museum Mayer van den Bergh immers een uitzonderlijk kwalitatieve kunstcollectie in huis.
  • Met de extra nieuwbouw aan de achterzijde van het museum krijgt het museum de ruimte om meer bezoekers in alle comfort te ontvangen. Een gastvrij onthaal met museumshop, een semipublieke binnentuin, zalen voor tijdelijke expo’s, een educatieve ruimte en een gloednieuw bezoekersparcours zorgen voor een hoogstaande museale beleving, zonder afbreuk te doen aan de intieme huiselijke sfeer die het museum al sinds 1904 ademt.

De renovatiewerkzaamheden starten in de lente van 2026. Het museum sluit op 22 april 2025, direct na de paasvakantie. De heropening is voorzien voor 2029.

toekomstbeeld museum met nieuwbouw

Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Architect

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten in samenwerking met het Britse architectenbureau van Julian Harrap

Adres
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

toekomstbeeld van nieuwe ingang van het museum
Nieuws

Museum Mayer van den Bergh breidt uit

Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen wordt verbouwd en breidt uit naar het aanpalende hoekhuis in de Lange Gasthuisstraat. Zo zal het ouderlijk huis van de uitzonderlijke kunstverzamelaar Fritz Mayer Van den Bergh (1858-1901) in de toekomst deel uitmaken van het museum. Respect voor de…