Sportoase Groot Schijn

Verkoop

Voor de stad verkochten we gronden aan de Ruggeveldlaan 488 in Deurne.

Waarom dit project?

De stad Antwerpen heeft een uitgebreid zwemaanbod, maar in tegenstelling tot andere steden heeft ze geen zwemcomplex met bovenlokale uitstraling én een jeugdig en recreatief profiel. Om haar zwemaanbod te versterken en diverser te maken, wil de stad daarom een bovenlokaal recreatief zwemcomplex realiseren. Het zwembad Arena in Deurne is bovendien versleten en moet op korte termijn vervangen worden. Het nieuwe zwemcomplex moet daarom ook een oplossing bieden voor het huidige aanbod van zwembad Arena.

Een van de opdrachten van AG VESPA als autonoom gemeentebedrijf is om aankopen en verkopen te doen voor de stad Antwerpen. Om het nieuwe zwemcomplex te realiseren, verkochten we voor de stad gronden aan de Ruggeveldlaan.

Wat gebeurt er?

In maart 2017 lanceerden we de verkoop. De stad was op zoek naar een private partner die een bovenlokaal recreatief zwemcomplex met parking ontwerpt, bouwt en exploiteert gedurende minimaal 25 jaar. Kandidaten moesten een projectvoorstel en businessplan met onderhouds- en exploitatieplan indienen. Elk voorstel werd beoordeeld op programma en op meerwaarde. Het programma betekent de mate waarin de doelstelling van de stad qua programma wordt vervuld, namelijk een bovenlokaal recreatief zwemcomplex met parking. De meerwaarde is de mate waarin het project een meerwaarde betekent voor de stad, gebruikers en omgeving op vlak van ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid, mobiliteit, onderhoud en exploitatie.

Tijdlijn
Najaar 2021
In gebruik

De opening van het zwembad en de ijspiste is voorzien na de zomer van 2021.

Juni 2021
Buitenaanleg

De werken aan de omgeving rondom het sportcomplex zijn afgerond in juni 2021.

December 2019
Ruwbouw

Na de voorbereidende werken op de site start de aannemer op 2 december met de ruwbouwwerken.

1 oktober 2019
Tijdelijke ijspiste

De tijdelijke ijsbaan in Park Groot Schijn is klaar voor gebruik. Deze tijdelijke ijsbaan van 30 op 60 meter beantwoordt aan alle sportieve normen van ijshockey en kunstschaatsen. Ze zal twee wintersportseizoenen in gebruik zijn, telkens van oktober tot eind april, tot de nieuwe schaatsinfrastructuur van Sportoase klaar is. Eind oktober zal ook het publiek opnieuw kunnen schaatsen op deze ijsbaan. 

De tijdelijke ijsbaan kan u vinden naast de parking aan de begraafplaats in het park.

Mei 2019
Schaatsbaan: keuze kandidaat

Voor de uitbating van het nieuwe schaatscomplex kiest de stad om samen te werken met Sportoase.

Naast ontwerp, bouw, financiering en exploitatie van het gloednieuwe sport- en zwembadencomplex in Deurne zal Sportoase ook de nieuwe ijsbaan in Deurne ontwerpen, bouwen en exploiteren.

Oktober 2018
Schaatsbaan: oproep kandidaten

In oktober lanceert de stad een oproep naar kandidaten voor de ontwikkeling van de nieuwe schaatsbaan.

Maart 2018
Bekendmaking naam

Op 18 maart is de gekozen naam van het nieuwe zwemcentrum bekend: Sportoase Groot Schijn. De winnaar van de naamwedstrijd ontvangt een all-in abonnement voor 3 maanden.

Maart 2018
Afbraak skipiste

In maart 2018 wordt de verouderde skipiste op de site afgebroken. Op de vrijgekomen plek komt het nieuwe zwemcentrum Sportoase Groot Schijn.

December 2017
Wedstrijd voor naam van het nieuwe zwemcomplex

In december stellen de stad Antwerpen en de groep Sportoase hun plannen van het nieuwe zwemcentrum in Deurne voor. Het zwemcentrum wordt meer dan een modern alternatief voor het verouderde Arena-zwembad. Het is een totaalconcept met verschillende zones dat alle leeftijden en doelgroepen de kans geeft om te zwemmen en te ontspannen.

Oktober 2017
Zwemcomplex: keuze kandidaat

De keuze van het stadsbestuur valt op Sportoase. Sportoase komt bij de oproep als beste uit de bus.

Maart 2017
Zwemcomplex: oproep kandidaten

In maart 2017 wordt de oproep naar kandidaten om de site te ontwikkelen gelanceerd.

Over
info left

Deurne krijgt een nieuw sportcomplex met zwemcentrum aan Park Groot Schijn

Het nieuwe sportieve en gezinsvriendelijke zwemcentrum aan Park Groot Schijn in Deurne wordt een extra troef van het open sport- en recreatiepark Groot Schijn. Vanaf het najaar van 2021 zullen bezoekers terechtkunnen in dit architecturaal en technologisch vernieuwend zwemcomplex.

Een nieuwe ijsbaan vervangt ook de oude zodat de sportclubs en bezoekers optimaal kunnen genieten van de schaatssport

Waarom dit project?

In het najaar van 2017 sloegen stad Antwerpen en Sportoase de handen in mekaar om via een Publiek Private Samenwerking een multifunctioneel zwemcomplex te ontwikkelen en sport voor iedereen toegankelijk te maken. Het nieuwe complex vormt bovendien een modern alternatief voor het verouderde Arena-zwembad.

Wat gebeurt er?

Zwemcomplex

Sportoase gaat een zwemcentrum in Park Groot Schijn (Ruggeveld) bouwen en uitbaten. Dit nieuwe complex is meer dan een zwembad, het is een totaalconcept. Het heeft een uitgebreid sportief en recreatief aanbod voor individuele sporters, scholen en clubs, senioren, gezinnen, … uit zowel de nabije als de ruime omgeving.

  • Er komt een recreatieve zone met onder meer een golfslagbad, waterversnellingen, speelelementen, whirlpools en openluchtbad met ligweide.
  • Sporters kunnen terecht in het sportbad met 8 banen van 25 meter, het instructiebad en de schoonspringinstallatie.
  • Een wellness- en een fitnesscentrum maken het complex compleet.

IJspiste

Na een afzonderlijke selectieprocedure is de ontwikkeling van de nieuwe ijsbaan ook aan Sportoase gegund. Het nieuwe schaatscomplex is zo ontworpen dat het één geheel vormt met het zwembadcomplex. Zo hebben ze een gezamenlijke gevel die bestaat uit horizontale banen. Deze horizontale banen zijn dan weer opgebouwd uit verticale, houten elementen.

De schaatsfaciliteiten bestaan uit:

  • een kleine ijsbaan van 450m² op de gelijkvloerse verdieping. Op deze verdieping zijn er ook vier kleedkamers, de polyvalente ruimte en plek voor horeca;
  • een grote ijsbaan  van 1800m² op de eerste verdieping. Deze schaatsbaan kan multifunctioneel ingezet worden door middel van mobiele scheidingswanden. Hierdoor kunnen verschillende activiteiten gelijktijdig plaatsvinden. Er zijn ook twee grote kleedruimten voor de uit- en thuisploeg bij wedstrijden terug te vinden. Boven deze ijsbaan is er nog een tribune voorzien.

Beide schaatsbanen zijn bedoeld voor zowel het publiek (recreatief schaatsen) als de clubs (sportief schaatsen).

Midden februari 2019 werd er op IJsbaan Ruggeveld een probleem in de dakconstructie vastgesteld, waarna de ijsbaan om veiligheidsredenen definitief gesloten en afgebroken werd. Aangezien de nieuwe schaatsbaan van Sportoase pas in het najaar van 2021 klaar is, heeft de stad een tijdelijke ijsbaan geplaatst op de site zodat de getroffen clubs hun activiteiten kunnen verderzetten. De tijdelijke ijsbaan van 30 op 60 meter voldoet aan alle sportieve normen van ijshockey en kunstschaatsen.

Wie werkt eraan mee?

De stad Antwerpen werkt samen met Sportoase, Zwarts-Jansma Architecten, Studiegroep Omgeving, Groep Van Roey en Engie Cofely om dit project te realiseren.

info right
info-right-fields
Partners
Stad Antwerpen
Architect

Zwarts-Jansma Architecten

Adres
Ruggeveldlaan 488
2100 Deurne
Status
In realisatie

Gerelateerd

de gevel heeft een blauwe kleur en veel raampartijen. De luifel uit beton zorgt voor beschutting aan de inkom.
Project

Sporthal Ekeren

Publieke gebouwen

In het Hagelkruispark in Ekeren, tussen de atletiekpiste en zwembad De Schinde, is een gloednieuwe sporthal gebouwd. De hal is op maat gemaakt van club Deugd en Moed, een van de grootste gymclubs van de provincie.

Het rechthoekige gebouw heeft op de gelijkvloerse en eerste verdieping grote cirkelvormige openingen. Op het gelijkvloers is er wandelgang achter, op de eerste verdieping zijn het ramen.
Project

Sportcentrum Wilrijkse Plein

Publieke gebouwen

Het sportcentrum Wilrijkse Plein aan de Vogelzanglaan is niet meer weg te denken uit het Antwerpse sportbeeld. In het verleden waren deze velden vooral bedoeld voor voetbal, nu is het aanbod veel diverser.

De nieuwe sporthal heeft onderaan witte bakstenen en is bovenaan afgewerkt met hout. Op de voorgrond is de rode looppiste te zien.
Project

Sporthal De Rode Loop

Publieke gebouwen

Het sportcomplex heeft een tweede sporthal gekregen.