Dubbele basisschool Het Vliegertje

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Stedelijk Onderwijs Antwerpen bouwt de kleuterschool Het Vliegertje op de Borsbeeksesteenweg om tot een dubbele basisschool voor 480 leerlingen. Het Stedelijk Onderwijs voorziet zo extra capaciteit in Deurne. De nieuwe school zal 8 kleuterklassen en 12 lagere schoolklassen huisvesten.

Wat gebeurt er?

De huidige school maakt plaats voor een volledige nieuwbouw. De architecten tekenden een ontwerp dat optimaal aansluiting vindt bij de directe omgeving en de hele 20ste-eeuwse gordel qua schaal, vormgeving en materiaalgebruik.

De nieuwe school is opgebouwd volgens een duidelijk leesbare structuur. Er is een brede inkomzone die ook zorgt voor een aangename overdekte ontmoetings- en speelruimte. Daarnaast vind je de refters en polyvalente ruimtes van de school. De kleuterklassen en de lagere schoolklassen zijn apart geclusterd in het gebouw.

De kleuterklassen zijn gelegen op het gelijkvloers en de eerste verdiepingen zijn geschrankt ingeplant. Daardoor heeft de school aan de zijde van de Fort III-straat inspringende delen, net als de huizen wat verderop in de straat. De lagere schoolklassen bevinden zich op de eerste en tweede verdieping aan de zijde van de Borsbeeksesteenweg. Op de eerste verdieping, in de hoek van de nieuwbouw, wordt de sporthal geïntegreerd.

Kleuters en leerlingen zullen gebruikmaken van dezelfde speelplaats. Naast heel wat groen (fruit- en notenbomen en groentebakken) zullen de leerlingen zich kunnen uitleven op loopbruggen, avonturenpaadjes, in het amfitheater met podium en in de zandbak en de sportzone. Daarnaast worden er per kleuterklas aparte kleine koertjes voorzien die afgebakend zijn van de grote speelplaats.

De nieuwe school is zo ontworpen dat bepaalde ruimtes breed inzetbaar zijn en door externe partners kunnen worden gebruikt.

Het Vliegertje is geopend op 1 september 2018.

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Architect

BULK architecten

Aannemer

Groep Van Roey

Projectkost

7.500.000 euro excl. btw

Adres
Borsbeeksesteenweg 128
2100 Deurne
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Gevel
Project

Dubbele basisschool Studio Dynamo

Publieke gebouwen

We verbouwen een bestaand schoolgebouw in de Verschansingstraat om extra capaciteit te creëren voor de basisschool. Er komt op dezelfde locatie ook een nieuwe secundaire school.

Gevel van het bestaande paviljoen van basisschool Kosmos.
Project

Basisschool Kosmos

Publieke gebouwen

In opdracht van Stedelijk Onderwijs Antwerpen breiden we basisschool Kosmos in het Nachtegalenpark uit.

Campus Hardenvoort © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Campus Hardenvoort

Publieke gebouwen

Campus Hardenvoort huisvest een grote kleuterschool, een lagere school en een volledig nieuwe middelbare school.