Campus Hardenvoort

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Op 1 september 2015 opende het Stedelijk Onderwijs Campus Hardenvoort, vlak bij Park Spoor Noord. De campus huisvest een grote kleuterschool en lagere school (het Groene Eilandje) en een volledig nieuwe middelbare school (Stedelijk Lyceum Hardenvoort). De school zorgt voor een capaciteitsuitbreiding van 335 plaatsen waarbij kinderen van 2,5 tot 18 jaar kunnen schoollopen.

Wat gebeurt er?

Architecten BURO II & ARCHI+I boden een innovatieve oplossing voor de beperkte bouwoppervlakte. Ze plaatsten de 3 scholen samen in 1 gebouw maar geven ze vorm in 3 afzonderlijke en duidelijk herkenbare bouwvolumes, die de grote stappen in de ontwikkeling van een kind weergeven.

De kleuterschool bevindt zich op het gelijkvloers in een gesloten, veilige en geborgen vorm. Het middelbaar zit in een toren die zich op de stad en de wereld richt. Ook de speelplaatsen bevinden zich op verschillende niveaus. Een kind groeit letterlijk op in het gebouw.

Het gebouw heeft 2 gezichten: een stedelijke zijde met de hogere bouwvolumes en de toren en een ‘zachte’ parkzijde met de verschillende niveaus. Zo maakt het gebouw de perfecte overgang tussen het park en de straatzijde aan Hardenvoort en sluit het aan op het Opleidingsgebouw.

Campus Hardenvoort is een van de eerste scholen die volgens de passiefhuisstandaard is gebouwd: dikkere isolatie, doorgedreven aandacht voor luchtdichtheid, zonwering, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en passief buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing. Dat alles zorgt voor een veel lagere energiefactuur.

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Architect

BURO II & ARCHI+I

Aannemer

Van Laere Algemene Aannemingen

Subsidies

AGION

Projectkost

18.160.000 euro incl. btw

Adres
Hardenvoort 41
2060 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

De grote centrale fontein in Park Spoor Noord met op de achtergrond de zomerbar
Project

Park Spoor Noord

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Park Spoor Noord is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste plekken van Antwerpen. Het park wordt intensief gebruikt door buurtbewoners, sporters en verenigingen maar dankzij de openheid is er genoeg ruimte voor iedereen.

Een van de buitengevels van het Opleidingsgebouw in Park Spoor Noord na de renovatiewerken
Project

Opleidingsgebouw Park Spoor Noord

Publieke gebouwen

We verbouwden het voormalige opleidingsgebouw van de NMBS in Park Spoor Noord tot een opleidingscentrum.

Kop Spoor Noord © Patrick Henderyckx
Project

Kop Spoor Noord

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Een mix van woningen, publieke voorzieningen, kantoren, horeca en handelszaken naast Park Spoor Noord.