The Beacon

Over
info left

Eind september 2018 opent in het Tolhuis 'The Beacon', een business- en innovatiehub met kantoren voor bedrijven in het Internet of Things (IoT). Technologische bedrijven, innovatieve start-ups, scale-ups en toponderzoekers komen er samen om voor industrie, logistiek en smart cities sterke producten en merken te ontwikkelen.

Waarom dit project?

Antwerpen zet al jaren sterk in op de kracht van digitale netwerken en op het ontwikkelen van een ecosysteem voor digitale innovatie. De stad is ervan overtuigd dat de kruisbestuiving van grote technologieleveranciers in IoT, flexibele start-ups en scale-ups en toponderzoek het potentieel heeft om de klassieke industrie en logistiek, waar de stad al sterk in staat, duurzaam te innoveren. In The Beacon, het herdoopte Tolhuis, wordt dat ecosysteem verankerd.

AG Vespa verhuurt delen van het gebouw aan diverse partijen zoals Universiteit Antwerpen, KBC en imec en staat deels in voor de inrichting van het gebouw.

Wat gebeurt er?

Bedrijven vormen de motor van het gebouw. Grote internationale technologiebedrijven, sterk in onder andere dataplatforms, cybersecurity of connectiviteit, zullen zich in The Beacon vestigen. Ze stellen kennis en technologie ter beschikking aan innovatieve start-ups. Samen gaan ze aan innovatieve producten en diensten schaven, die sterk de link maken naar toepassingen voor industriële, maritieme en logistieke bedrijven en kmo’s.

Universiteit Antwerpen en imec verwezenlijken in het gebouw enkele van hun onderzoeksprojecten in het domein van IoT. Het wordt gemakkelijker om de brug te slaan tussen hun onderzoekers, die hun technologie er kunnen vertalen in concrete toepassingen, en de bedrijfswereld.

AG Vespa neemt de inrichting van het gebouw deels op zich. Zo voorzien we elektriciteit en dataverkeer, plaatsen we wanden, vloerafwerking, algemene verlichting, sanitair en kitchenettes en behandelen we het plafond. We zorgen ook voor het vast en los meubilair in de gemeenschappelijke delen (vergaderzalen, boardroom, seminarieruimte en cafetaria) en voor de audiovisuele installatie.

Wie werkt eraan mee?

The Beacon is een realisatie van de Capital of Things-partners stad Antwerpen, onderzoek- en innovatiehub imec, Havenbedrijf Antwerpen en Universiteit Antwerpen, en de technologiefederatie Agoria. AG Vespa coördineert de herinrichting van het gebouw.

Je leest meer over The Beacon op de website van Ondernemen in Antwerpen.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
stad Antwerpen
Architect

Captif Office Architects (interieur)

Adres
Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Het Steen werd officieel geopend ©LUCID
Project

Het Steen

Publieke gebouwen

Het oudste gebouw van de stad heeft een nieuwe functie.

Een stukje Scheldekaaien voor de heraanleg
Project

Scheldekaaien

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

Werken Falcon
Project

Falcon

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Falcon, een bouwblok in het Schipperskwartier, is in volle ontwikkeling.