Appelstraat 23

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa optimaliseert steeds zijn eigen patrimonium. Door het te renoveren en restaureren kunnen we het zo rendabel mogelijk verhuren of verkopen. Het gebouw in de Appelstraat werd in het verleden gebruikt als kantoorgebouw maar staat leeg sinds 2016. 

Wat gebeurt er?

Het gebouw telt 4 verdiepingen, is volledig onderkelderd en beschikt achteraan over een ommuurde buitenruimte. Centraal op het gelijkvloers bevindt zich de inkomhal met een gang naar de traphal, in de kern van het gebouw. De verdiepingen zijn erg open en licht en genieten van een doorzicht van voor- tot achtergevel.

Het nieuwe ontwerp wijzigt niets aan de bestaande structuur van het gebouw. Met minimale ingrepen wordt het gebouw verbouwd tot 4 huurappartementen. Op het gelijkvloers komt een appartement met 1 slaapkamer en een gemeenschappelijke fietsenberging en wasplaats. De appartementen op de andere verdiepingen hebben 2 slaapkamers.

De gevelbrede ruimtes aan de straatzijde worden op de verdiepingen gebruikt als polyvalente leefruimtes. De badkamer en keuken, in de kern van het gebouw, worden geïntegreerd in een interieurontwerp met beglaasde invulwanden.

Om de uitgesproken geometrie van de achtergevel te respecteren en de gelijkvloerse buitenruimte niet te verkleinen, worden de terrassen van de appartementen voorzien binnen het bestaande volume.

De oorspronkelijke materialen worden zo veel mogelijk behouden. Zo worden de met marmer beklede inkomhal, de bestaande parket- en plankenvloeren en de terrazzovloeren in ere hersteld. Ook de talrijke schouwmantels worden gerestaureerd waar nodig.

Het gebouw wordt gerenoveerd volgens de huidige energienormen en wordt grondig geïsoleerd. Om de historische voorgevel (opgebouwd uit kalkzandsteen en een arduinen plint) te kunnen behouden, gebeurt de isolatie vooraan aan de binnenzijde. De achtergevel en scheimuren worden aan de buitenzijde geïsoleerd en bepleisterd. Ook het dak wordt geïsoleerd en voorzien van een nieuwe bekleding. Zonnepanelen op het dak zorgen voor hernieuwbare energie.

Sinds voorjaar 2020 werden de appartementen verhuurd.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Rooilijn architectuur

Adres
Appelstraat 23
2140 Borgerhout
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Voorgevel woonproject aan Gravinstraat
Project

Gravinstraat 31-35 - Gijselsstraat 162-168

Wonen

In Oud-Borgerhout bouwen we 6 compacte appartementen en 4 eengezinswoningen met ondergrondse parkeergarage en gemeenschappelijke binnentuin.

Gerenoveerde voorgevel van het appartementsgebouw met onderaan het wijkkantoor Zegel.
Project

Wijkkantoor politie Turnhoutsebaan en appartementen Zegelstraat 344

Publieke gebouwen, Wonen

Op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Zegelstraat bouwden we een braakliggend terrein om tot een wijkkantoor voor de politie en 6 appartementen met veel licht en uitzicht.