Optimalisatie patrimonium in 2018

cafetaria The Beacon Antwerpen
Inrichting kantoorgebouw The Beacon © AG Vespa
links naast tekst
content
The Beacon

Eind september 2018 opende in het Tolhuis 'The Beacon', een business- en innovatiehub met kantoren voor bedrijven in het Internet of Things (IoT). Technologische bedrijven, innovatieve start-ups, scale-ups en toponderzoekers komen er samen om voor industrie, logistiek en smart cities sterke producten en merken te ontwikkelen. The Beacon is een realisatie van de Capital of Things-partners stad Antwerpen, onderzoek- en innovatiehub imec, Havenbedrijf Antwerpen en Universiteit Antwerpen, en de technologiefederatie Agoria. 

AG Vespa nam de inrichting van het gebouw deels op zich. Zo voorzagen we elektriciteit en dataverkeer, plaatsten we wanden, vloerafwerking, algemene verlichting, sanitair en kitchenettes en behandelden we het plafond. We zorgden ook voor het vast en los meubilair in de gemeenschappelijke delen (vergaderzalen, boardroom, seminarieruimte en cafetaria) en voor de audiovisuele installatie.

Je leest er meer over op de projectfiche.

De tweede verdieping krijgt dubbelhoge ruimtes met bovenaan veel raampartijen zodat het daglicht makkelijk binnenstroomt.
Toekomstbeeld van de nieuwe hoge vestibule in het stadhuis van Antwerpen
rechts van tekst
content
Stadhuis van Antwerpen

Het stadhuis is aan restauratie en renovatie toe. Anders dreigt het onherstelbare schade op te lopen. Het gebouw voldoet niet meer aan de comforteisen van vandaag, de waardevolle schilderijen zijn in slechte staat en het goudleerbehang in het kabinet van de burgemeester komt los. 

Na de restauratie moet het stadhuis een open huis worden als ook een icoon van waardevol onroerend erfgoed. Het wordt een duurzaam gebouw waarin een politiek beleid vormgegeven wordt.

De gelijkvloerse verdieping zal na de restauratie deels toegankelijk zijn voor het publiek. Op de tweede verdieping vinden echter de meest ingrijpende wijzigingen plaats. Het ontwerpteam doopte dit gedeelte om tot 't Verlicht Verdiep. In het ontwerp worden aan weerszijden van de centrale koepel namelijk nieuwe, dubbelhoge ruimtes opgetrokken. Dankzij deze extra hoge ruimtes valt er veel daglicht binnen en worden de omliggende daken en de campanile toren weer zichtbaar. 't Schoon Verdiep wordt uiteraard helemaal in ere hersteld. En ook de buitengevel wordt gerestaureerd.

Je leest er meer over op de projectfiche.