fbpx Zitbanken aan nomadenbomen op de Scheldekaaien | AG VESPA
De zitbanken rond de nomadenbomen op de Scheldekaaien © Stadshout

Zitbanken aan nomadenbomen op de Scheldekaaien

Zitbanken aan nomadenbomen op de Scheldekaaien

Detail van de zitbanken rond de nomadenbomen op de Scheldekaaien © Stadshout
Detail van de zitbanken rond de nomadenbomen op de Scheldekaaien © Stadshout.be
links naast tekst
content

Om nog beter te kunnen genieten van het mooie uitzicht aan de Schelde werden er bijkomende zitbanken geplaatst in het deelgebied Sint-Andries en Zuid, rond de containers met nomadenbomen. De vijf banken, tussen 4 en 6 meter lang, zijn gemaakt uit gerecycleerd schoorhout van de Droogdokkensite. Dat zijn balken uit Douglashout die een schip in een droogdok ondersteunden. In elke balk staan de letters ‘SAD’ gekerfd, voor ‘Stad Antwerpen Droogdokken’. De houten banken zijn opgeleverd via het initiatief Stadshout.be.

‘Bomencrèche’ voor de stad: experiment op een niet evidente locatie

Nomadenbomen zijn bomen die tijdelijk geplant worden tot ze een definitieve plaats krijgen in volle grond. De Scheldekaaien dienen op deze manier als een soort ‘bomencrèche’ voor de stad. Daarna verhuizen de bomen naar een definitieve stek in Antwerpen. Ze komen tegemoet aan de vraag van de Antwerpenaar naar vergroening.

De bomencrèche aan de Scheldekaaien is een experiment op een niet evidente locatie met veel wind en zon. Op basis van de standplaatscondities zijn zorgvuldig de meest geschikte inheemse boomsoorten voor deze plek gekozen. Helaas hebben 2 van de 3 wintereiken het niet gehaald door de felle wind en de droogte in het voorjaar. Ze zijn recent verwijderd en zullen in het voorjaar van 2021, tijdens het plantseizoen, vervangen worden door 2 nieuwe bomen. De overige 11 bomen doen het goed.

Gerelateerd

Sint-Andries en Zuid ©Frederik Beyens
Nieuws

Tijdelijke vergroening op de Scheldekaaien dankzij nomadenbomen

Vandaag en morgen worden er 5 containers geplaatst op de Antwerpse Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid. In deze containers worden volgende week 13 nomadenbomen geplant. Dat zijn bomen die tijdelijk geplant worden tot ze volgroeid zijn.

Scheldekaaien ©Filip Dujardin
Project

Scheldekaaien

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

De wandeldijk na realisatie ©Frederik Beyens
Project

Sint-Andries en Zuid

Openbaar domein, Publieke gebouwen, Stadsontwikkeling

Sint-Andries en Zuid is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het stadsproject voorziet in de heraanleg van het openbaar domein tussen de Sint-Jansvliet en de Namenstraat.