Tewaterlating ponton cruiseterminal in beeld

De stad Antwerpen krijgt een nieuwe cruiseterminal die wordt geïntegreerd in het toekomstige toeristische onthaalcentrum in Het Steen. Zo kunnen passagiers van zee- en riviercruises meteen optimaal ontvangen worden in de stad.

Daardoor moet ook de aanmeerplaats voor schepen naar het noorden verplaatst worden, naar een locatie ter hoogte van Het Steen. Het nieuwe ponton zal bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Twee toegangsplatformen leiden via twee bruggen naar het ponton. Op het ponton komt een drijvend, transparant paviljoen. Er komt ook een aansluiting met het bestaande ponton aan het Steenplein.

Na maanden werk in het staalatelier werd het eerste grote ponton (120 meter lang!) en twee kleinere pontons afgelopen weekend te water gelaten. Hieronder kan je een filmpje bekijken van de tewaterlating van het grote ponton.

Op een van die pontons wordt momenteel een paviljoen gemonteerd voor wachtende reizigers. Twee toegangsbruggen leiden de reizigers naar het ponton. Na de zomer worden al die onderdelen over het water vervoerd naar het Steenplein. Daar worden ze dan ter plekke afgewerkt en aan elkaar gemonteerd.

Tegen eind dit jaar kan je het afgewerkte ponton zien liggen aan het Steenplein. Meer informatie lees je op de projectfiche over het ponton.

De tewaterlating van het grootste ponton in beeld © AG VESPA - Jasper Léonard

Gerelateerd

Luchtfoto van het centraal deel van de Scheldekaaien
Nieuws

Ontwerp centraal deel Scheldekaaien krijgt vorm

Er is een conceptschets van het centrale deel van de Scheldekaaien, tussen Zuiderterras en Noorderterras, en een haalbaarheidsstudie van een verdiepte kaaiweg.

Een toekomstbeeld van het ponton van de nieuwe cruiseterminal gezien van op het water
Nieuws

De werken aan de nieuwe cruiseterminal zijn gestart

Vandaag starten de werken voor de nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Ter hoogte van Het Steen wordt de kaaimuur gestabiliseerd en komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. De werken worden in 2020 afgerond.

Het ponton aan het Steenplein en het Sint-Annaveer in de achtergrond
Project

Schipperskwartier en Centrum

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Schipperskwartier en Centrum maakt deel uit van de Scheldekaaien en wordt in een nieuw kleedje gestoken.