Start werken openbaar domein Runcvoorthof

Nu het einde van de renovatiewerken aan het Runcvoorthof stilaan in zicht komt, is het tijd om ook de omgeving errond aan te pakken. Maandag 31 mei start de heraanleg van het openbaar domein rond het Runcvoorthof.

Door de kapel naast de kloostervleugel af te breken, wordt het kasteel opnieuw als een vrijstaand gebouw in het park geplaatst. Zo krijgt het Runcvoortpark hier een extra toegang langs de achterzijde van het gebouw. De historische toegangsbrug wordt een nieuwe publieke doorsteek.

Rondom het gebouw komen groene perken met lage dichte begroeiing, een infiltratievijver en fiets- en wandelpaden. Het doodlopende gedeelte van de Terlindenhofstraat naar het park wordt heringericht tot een dreef met kleiklinkers als waardige entree van het park, met bomen en autoparkeerplaatsen.

De werken gebeuren in verschillende fases.

Fase 1: de voorbereidende werken

In de week van 31 mei starten de voorbereidende werken.

  • De aannemer plaatst de werfinrichting, de nodige signalisatie en een parkeerverbod in het doodlopende deel van de Terlindenhofstraat naar het park. De straat is vanaf dan niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Er is wel een doorgang voorzien voor voetgangers en fietsers (te voet, met de fiets aan de hand).
  • In het park rondom het kasteel wordt eveneens een werfzone ingericht. Hier starten de opbraakwerken van de historische kasseien. Deze worden gestockeerd en in een latere fase hergebruikt. Het park blijft toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Fase 2: de rioleringswerken

De rioleringswerken starten op maandag 7 juni en zullen vermoedelijk afgerond zijn tegen het bouwverlof in juli.

  • Het doodlopende deel van de straat blijft ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Er is een doorgang voorzien voor voetgangers en fietsers (te voet, met de fiets aan de hand).
  • Van maandag 7 juni tot en met vrijdag 18 juni wordt er tevens gewerkt op het kruispunt van de Terlindenhofstraat en het doodlopende deel van de straat. Het kruispunt is dan afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De omleiding loopt via Bredabaan. Voetgangers en fietsers kunnen de werfzone wel passeren.

Fase 3: de heraanleg van het openbaar domein rond het Runcvoorthof, in het park

Na het bouwverlof, begin augustus, starten de omgevingswerken.

  • Het doodlopende deel van de straat blijft ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De straat zal worden gebruikt als werftoegang en voor stockage van materiaal. Er is een doorgang voorzien voor voetgangers en fietsers (te voet, met de fiets aan de hand).
  • Ook het park blijft toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Fase 4: de heraanleg van het doodlopende gedeelte van de Terlindenhofstraat naar het park

De werken starten in de loop van het najaar.

  • Het doodlopende deel van de straat blijft ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Er is een doorgang voorzien voor voetgangers en fietsers (te voet, met de fiets aan de hand).

Als alles vlot verloopt, is de oplevering van de werken voorzien eind 2021.

Gerelateerd

Kloostervleugel Runcvoorthof in Merksem
Nieuws

Kloostervleugel in Runcvoorthof zal volwassenen met beperking en zorggezin huisvesten

VillaVip zal de kloostervleugel in kasteel Runcvoorthof de komende 49 jaar in erfpacht nemen. Zij zullen instaan voor de renovatie- en inrichtingswerken aan de binnenzijde van de vleugel. 

Het Runcvoorthof in Merksem, midden in het groen, voor de start van de werken
Project

Runcvoorthof

Openbaar domein, Wonen

De historisch site Runcvoorthof in Merksem krijgt een nieuwe bestemming. Ook het openbaar domein rond het kasteel wordt heraangelegd.