Start onderzoek ‘Kaailine’

De stad wil met het project ‘Kaailine’ de wandelterrassen tussen het Steenplein en het Zuiderterras vergroenen naar het voorbeeld van de New Yorkse ‘Highline’. We onderzoeken daarom of de historische passerelle zich leent om een groen wandelterras te realiseren met zitgelegenheden, verschillende groenstructuren en uitkijkpunten over de stad, de Schelde en omgeving.

Als eerste stap starten we met een stabiliteitsstudie om de nuttige belasting van het wandelterras te bepalen. De aanwezige structuur zal geëvalueerd worden op basis van draagkracht en mogelijke integratie in een nieuw ontwerp. Op basis van die resultaten zullen we vervolgens het ontwerptraject uitzetten. De ‘Kaailine’ past binnen de strategie die de stad Antwerpen uitzette voor de Scheldekaaien.

De technische eigenschappen en de erfgoedwaarde zijn belangrijke onderdelen. Het is van groot belang dat het historische karakter van de aanwezige structuur bewaard blijft. De eerste stap nu is het onderzoek naar de stabiliteit en draagkracht van het wandelterras zodat kan bepaald worden hoeveel bijkomend gewicht voor vergroening de historische structuur aankan. De resultaten van de stabiliteitsstudie worden in de zomer van 2020 verwacht.

Gerelateerd

Het ponton aan het Steenplein en het Sint-Annaveer in de achtergrond
Project

Schipperskwartier en Centrum

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Schipperskwartier en Centrum maakt deel uit van de Scheldekaaien en wordt in een nieuw kleedje gestoken.

Een stukje Scheldekaaien voor de heraanleg
Project

Scheldekaaien

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.