fbpx Start aanleg wandelpad op kade Lobroekdok | AG VESPA

Start aanleg wandelpad op kade Lobroekdok

Eind mei starten we met de aanleg van een wandelpad op de kade van het Lobroekdok, evenwijdig met de Slachthuislaan. Het pad van bijna 1 kilometer lang zal de voetgangersstromen naar onder andere het Sportpaleis optimaliseren en de veiligheid van fietsers op de Slachthuislaan verhogen. In november van dit jaar zou het pad af moeten zijn.

Vandaag ligt de kade van het Lobroekdok er verlaten bij. Enkel het zuidelijke deel wordt nog actief gebruikt door bedrijven, vooral om te laden en lossen en om te parkeren. De Slachthuislaan heeft na de heraanleg, ten gevolge van de beperkt beschikbare ruimte, aan de zijde van het Lobroekdoek enkel een smal voetpad (1,50 tot 1,80 meter breed).

Beter voor voetgangers en fietsers

Daarom wil de stad de evenwijdig lopende kade van het dok heraanleggen als publiek domein met een wandelpad langs het water. Zo kunnen de voetgangersstromen naar onder andere het Sportpaleis geoptimaliseerd worden. Ook de erfontsluitingen van de bedrijven langs de kade worden op een veilige manier aangelegd. Zo wordt de kans op conflicten tussen het dubbelrichtingsfietspad en de erfontsluitingen verkleind. De heraanleg van de kade is dus ook een opportuniteit om de veiligheid van fietsers te verhogen.

De huidige kade aan het Lobroekdok © AG VESPA
De huidige kade aan het Lobroekdok © AG VESPA
links naast tekst
content

Ontwerp

Het wandelpad wordt 3,60 meter breed en bijna 1 kilometer lang. Het wordt aangelegd in gezaagde kassei en volgt zo het beeldkwaliteitplan Groene Singel. Aan de rand van het water wordt er vanuit veiligheidsoverwegingen een ‘schrikstrook’ geplaatst van ruwer materiaal. Er komen ook reddingsboeien.

De bestaande bolders in de zone blijven behouden. De nieuwe verlichtingspalen zijn al geplaatst. Ter hoogte van de toegangen tot de kade worden paaltjes gezet om aan te duiden dat het wandelpad geen rijweg is. De parkeerzones langs de bedrijven aan de achterzijde worden met een witte lijn gemarkeerd, om zo het wildparkeren tegen te gaan.

Timing en uitvoering

De werken starten eind mei en worden uitgevoerd van noord naar zuid. De oplevering ervan is voorzien in november 2019. De bedrijven langs de kade van het Lobroekdok worden op de hoogte gebracht van de werken.

Gerelateerd

Park Spoor Noord © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Park Spoor Noord

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Park Spoor Noord is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste plekken van Antwerpen. Het park wordt intensief gebruikt door buurtbewoners, sporters en verenigingen maar dankzij de openheid is er genoeg ruimte voor iedereen.

Een van de slachthuishallen © AG VESPA - Sepp van Dun
Project

Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Een nieuwe wijk in het noorden van het district Antwerpen

Spoor Oost © Sigrid Spinnox
Project

Spoor Oost

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Nieuwe publieke ruimte, een plek voor evenementen en parking op een verlaten containerterminal in het noorden van Antwerpen.