Stad Antwerpen zet zoektocht naar exploitant voor stadhuis verder

Stad Antwerpen zoekt verder naar een geschikte uitbater voor delen van het gelijkvloers en de kelderverdieping van het stadhuis en lanceert daarvoor een nieuwe marktoproep. In dat kader keurde het college de aangepaste concessievoorwaarden goed. Bedoeling is nog steeds dat de toekomstige concessiehouder een deel van het stadhuis na de restauratiewerken een publieke invulling geeft en activiteiten organiseert die een breed publiek aantrekken. De stad streeft ernaar de deuren van het stadhuis te openen in het voorjaar van 2022. Geïnteresseerden kunnen een projectvoorstel indienen tot 15 november 2021.

Het Antwerpse stadhuis gaat momenteel de laatste fase van het uitgebreide restauratieproces in. De werken worden, als alles volgens planning verloopt, eind november 2021 afgerond. In het voorjaar van 2022 kunnen de deuren dan opnieuw openen.

Een levendige invulling

De centrale toegang op de Grote Markt wordt opnieuw de hoofdingang voor het publiek. Door de gelijkvloerse verdieping en kelder gedeeltelijk open te stellen, krijgen bezoekers en bewoners de kans om het historische gebouw op een unieke manier te beleven.

Om een gepaste invulling te realiseren voor delen van de gelijkvloerse verdieping (zijde Suikerrui) en een polyvalente ruimte in de kelderverdieping van het stadhuis zijn de stad en AG Vespa op zoek naar een enthousiaste partner via een marktoproep. Bedoeling is dat de toekomstige uitbater een breed publiek aantrekt en zorgt voor een levendige invulling. Ook na de openingsuren kan de concessiehouder activiteiten organiseren, al dan niet publiek toegankelijk. 

Voor de invulling kan de concessiehouder opteren voor een eenvormige invulling of voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Laagdrempelige activiteiten die een breed publiek aantrekken genieten de voorkeur. Een horeca-invulling kan een ondersteunende functie hebben maar kan niet de hoofdfunctie zijn.

Indienen offertes

Het minimumbod voor de concessie van het gelijkvloers en de kelderverdieping bedraagt 32.400 euro per jaar. De concessie wordt aangeboden voor een periode van 5  jaar. Indien wordt voldaan aan de nodige voorwaarden, kan de termijn van de concessie opnieuw voor diezelfde periode worden verlengd.

Geïnteresseerden kunnen een projectvoorstel indienen tot uiterlijk 15 november 2021 om 10 uur. De projectvoorstellen worden beoordeeld op basis van het inhoudelijke voorstel, het bod, de financiële haalbaarheid en de relevante deskundigheid en ervaring.

Alle informatie over deze oproep vind je hier.  

Gerelateerd

Het 16de-eeuwse stadhuis aan de Grote Markt in Antwerpen.
Nieuws

Stadhuis uit de steigers

Na bijna twee jaar verstopt te zijn achter stellingen kan het stadhuis opnieuw bewonderd worden. Bekijk in de video hoe de mooi gerestaureerde gevel tevoorschijn komt.

Het stadhuis met Brabofontein op de Grote Markt.
Project

Stadhuis van Antwerpen

Publieke gebouwen

Het bekendste huis van 't stad is toe aan een grondige restauratie.