fbpx Scheldekaaien op Open Wervendag 6 mei | AG VESPA
Werf Scheldekaaien op Open Wervendag van 6 mei

Scheldekaaien op Open Wervendag 6 mei

Scheldekaaien op Open Wervendag 6 mei

De werken voor de eerste fase van de heraanleg van het openbaar domein van de Scheldekaaien, de stabilisatie van de historische kaaimuur en de nieuwe waterkering in het deelgebied Sint-Andries en Zuid zijn volop bezig. Op zondag 6 mei van 10 tot 17 uur is de meer dan een kilometer lange werf aan de Schelde uitzonderlijk te bezoeken op de Open Wervendag. Het wordt vooral een belevingsdag waarbij unieke zaken éénmalig te zien en te beleven zijn.

Werken heraanleg openbaar domein

De heraanleg in het deelgebied Sint-Andries en Zuid is gestart met een eerste fase van 900 meter: het gebied tussen de Goedehoopstraat en de Namenstraat. De zone achter het historische hekwerk wordt volledig heraangelegd in verschillende fases. Momenteel wordt de aanleg van een lineair park gerealiseerd met een dijk, een speeltuin en een was- en overslagplaats voor veegwagens ter hoogte van de Namenstraat;  een stedelijk plein ter hoogte van de Zuidersluis; een hondenloopzone; en de restauratie van het havenhekwerk tussen de Goedehoopstraat en de Namenstraat.

De dijk wordt ingericht als een langgerekt groen park dat uitloopt naar de kaaien richting Nieuw Zuid en dat in een latere fase via Blue Gate Antwerp een groene corridor vormt tot aan de Hobokense Polder. Bovenop de dijk komt een wandelpad met een weids uitzicht over de stad en de Schelde. Het pad volgt niet één rechte lijn, maar passeert langs diverse plekken zoals groene zit- en speelruimtes, zittribunes met zicht op de Schelde, multifunctionele sportzones, een brede fiets- en wandelboulevard en een uitkijkpunt dicht bij de rivier. De tijdelijke handelsvereniging Artes-Stadsbader voert de werken, in opdracht van AG VESPA, uit. De werken van deze eerste fase zullen afgerond zijn in het voorjaar van 2019.

In een volgende fase, als de kaaimuur volledig gestabiliseerd is, volgt de aanleg van de kaaivlakte (de zone tussen de dijk en de bestaande waterkeringsmuur) en een stedelijk strand op de Cockerillkaai tussen de Wapenstraat en de IJzerenpoortkaai. Aan de waterzijde behoudt de ruimte haar maritiem karakter, onder meer door het hergebruiken van de bestaande kasseien. De aanwezige kraansporen blijven bewaard en grote zeeschepen kunnen blijven aanmeren aan de bolders langs de blauwe steen. Aan de Zuidersluis komt een hellend vlak zodat iedereen dicht bij het water kan komen.

Belevingsdag tijdens Open Wervendag

De Open Wervendag op de Scheldekaaien wordt een belevingsdag.  Op de werf volgen de bezoekers een parcours met verschillende doe-punten. Ze krijgen de kans om heel wat zaken te bezichtigen, die binnenkort niet meer of minder toegankelijk zullen zijn voor het publiek. Ze kunnen onder meer afdalen in een gigantisch in- en uitwateringsgewelf (breedte Waaslandtunnel) waar binnenkort elke dag Scheldewater doorstroomt. Ook de was- en overslagplaats voor veegwagens rond de voormalige atoomschuilkelder is uitzonderlijk toegankelijk. Vanop de nieuwe waterkeringsdijk krijgen de bezoekers een idee hoe hoog het Scheldewater in de toekomst kan komen bij stormtij. Vanuit de hijsbak hebben ze een spectaculair uitzicht over de werf en de Schelde. En onderweg komen ze overal interessante informatie tegen.

Meer praktische informatie over de Open Wervendag: https://openwervendag.be/nl/werven/204-scheldekaaien-antwerpen.

Als teaser kan al een timelapse-filmpje bekijken van de grondige make-over die de stad, AG VESPA en de Vlaamse Waterweg nv geven aan de Scheldekaaien. De timelapsevideo toont de werken ter hoogte van Sint-Andries en Zuid van september 2017 tot en met april 2018.

Timelapse video Heraanleg Sint Andries en Zuid

Open Wervendag in Antwerpen

Naast de werf op de Scheldekaaien selecteerde de stad nog 4 andere interessante werven om te bezoeken in Antwerpen:

  • de Gedempte Zuiderdokken, waar de oude dokken deel uitmaken van de nieuwe parkeergarages;
  • Mundo-a, een duurzame houtskeletbouw aan het EcoHuis;
  • de Handelsbeurs die binnenkort weer als publieke ruimte dienst moet doen;
  • School Het Vliegertje waar lokalen zo ingericht worden dat buurtbewoners ze kunnen gebruiken na de schooluren.

Het overzicht en meer info staat op www.antwerpen.be.

Gerelateerd

Huidige toestand Gedempte Zuiderdokken © Bart Gosselin
Project

Gedempte Zuiderdokken

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

De Gedempte Zuiderdokken vormen samen een langwerpig plein in het zuiden van Antwerpen, parallel met de Scheldeoever. De open ruimte die vandaag vooral gebruikt wordt als een enorme parking, wordt omgevormd tot een veelzijdig park. 

Scheldekaaien ©Filip Dujardin
Project

Scheldekaaien

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

Zicht op de werf van Sint-Andries & Zuid © Bart Gosselin
Project

Sint-Andries en Zuid

Openbaar domein, Publieke gebouwen, Stadsontwikkeling

Sint-Andries en Zuid is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het stadsproject voorziet in de heraanleg van het openbaar domein tussen de Sint-Jansvliet en de Namenstraat.