Opening van 19 gerenoveerde centers in Borgerhout

Op vrijdag 30 november werden de eerste 19 gerenoveerde centers onder de spoorwegberm aan de Engelselei in Borgerhout officieel ingehuldigd. Daarmee is de eerste fase van de herontwikkeling van ruimtes in de zogenaamde ‘Vergeten Straat’ afgerond. De centers bieden onderdak aan 12 creatieve uitbaters met een diverse mix aan activiteiten. Als deze testfase binnen een jaar een positieve evaluatie krijgt, neemt AG VESPA verderop nog eens een 20-tal centers onder handen.

De herontwikkeling van de ruimtes onder de spoorwegberm kadert in een groter project van de stad en het district om het hele gebied rond de Engelselei op te waarderen en te verlevendigen. Ook bieden de renovaties een concreet antwoord op de vraag naar meer ruimte in Borgerhout voor productie, ateliers, ambachten, horeca en ander ondernemerschap.

Gefaseerd renovatieproject

Een klein jaar geleden startte AG VESPA met de renovatiewerken. De eerste 19 ruimtes, ter hoogte van de Stenenbrug en de hoek Engelselei – Hogeweg, werden flink onder handen genomen. De aannemer reinigde de gevel van historisch metselwerk en natuursteen en voerde stabiliteit- en waterwerende werken uit. Maar ook werden er betonvloeren, gevelschrijnwerk en luifelconstructies geplaatst, net als beglazing en aluminium buitenschrijnwerk, ventilatie, elektriciteit, water en zonneluifels.

Het district Borgerhout start aansluitend op de renovatie van de centers  met de heraanleg van de Engelselei zelf en van de groenzone achter dienstencentrum De Fontein. Hier komt een groene wandel- en fietsboulevard.

Centers voor en na renovatie
Centers voor en na renovatie

Nieuw leven onder de spoorweg

De eerste 12 uitbaters die een goedgekeurd projectvoorstel indienden, installeerden zich nu in hun center. Het gaat om:

 • Atelier voor zeefdruk, ontwerp en illustratie, expo’s
 • Acanthus: atelier houtsnijden
 • Borger Bottles: winkel craft beer
 • Bruis: craft soda, winkel, labo en horeca
 • Cabardouche: ambachtelijke bierbrouwerij
 • Center Flow: sport- en groepslessen
 • Devillé Arcade: speelhal en werkplaats voor videogames
 • Hart & Ziel: plantenzaak
 • L'esprit du sable: pottenbakkerij
 • Nada: mosmuren
 • Scharrelvos: tweedehands kinderkleding en geboortelijsten
 • The Popcycle: ijsjeszaak

Naast winkel en-atelierruimte werd er ook een centrale voorzieningencenter geïnstalleerdmet een keuken en sanitaire voorzieningen die door alle concessiehouders kunnen worden benut. Een center doet dienst als buurtfietsenstalling. Buurtbewoners kunnen hier een plekje huren om hun fiets veilig  te stallen.

Drie types centers

Voor een gevarieerd uitzicht met verschillende invullingen, werkte architectenbureau NU Architectuuratelier verschillende types centers uit. De  19 opgeleverde centers zijn hier een mooie mix van :

 • 10 basic types: Hier is gekozen voor een eenvoudige gevel in glas die in de boog van de center zelf wordt geplaatst. Daardoor krijgen ook functies die een beperktere ruimte nodig hebben een plek in het vernieuwde spoorweggewelf.
 • 6 maxi types: Deze versie heeft een uitsprong van 1,1 meter ten opzichte van de bakstenen center en werkt met een voorzetstructuur in staal en glas. Dat biedt meer gebruiksoppervlakte, meer lichtinval en zelfs de mogelijkheid om een aantal centers met elkaar te verbinden. Zo zijn er twee ‘maxiduo’s’ gebouwd.
 • 3 medio types: Dit vormt een mix van een maxi en basic type. Zoals bij het minimale type wordt glas in de boog van de center zelf geplaatst. Analoog aan het maximale type wordt voor de center een stalen voorzetstructuur geplaatst maar dan zonder glas. Die doet dienst als overdekte  ruimte.

Dit stadsproject wordt gefinancierd door het stadsvernieuwingsfonds van de Vlaamse Overheid en loopt in samenwerking met Infrabel, de eigenaar van het spoorweggewelf.

Meer uitgebreide informatie over het project lees je hier.

Gerelateerd

Toekomstbeeld centers © NU Architectuuratelier
Nieuws

15 nieuwe zaken in de centers in Borgerhout

Binnenkort kan je terecht in 15 nieuwe zaken in de centers, de bogen onder de gemetselde spoorwegberm langs de Singel in Borgerhout. Er komen onder andere een plantenzaak, een ambachtelijke bierbrouwerij en een pottenbakkerij.

Gevel van de gerenoveerde centers langs de Engelselei in Borgerhout.
Project

Centers

Commercieel vastgoed, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling

De centers zijn ruimtes in de bogen onder de gemetste spoorwegberm langs de Singel in Borgerhout. Ze worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe invulling met ruimte voor productie, ateliers, ambachten, horeca en ander ondernemerschap.