fbpx 15 nieuwe zaken in de centers in Borgerhout | AG VESPA
Toekomstbeeld centers © NU Architectuuratelier

15 nieuwe zaken in de centers in Borgerhout

15 nieuwe zaken in de centers in Borgerhout

Binnenkort kan je terecht in 15 nieuwe zaken in de centers, de bogen onder de gemetselde spoorwegberm langs de Singel in Borgerhout. Er komen onder andere een plantenzaak, een ambachtelijke bierbrouwerij en een pottenbakkerij. Als alles vlot verloopt, wordt de renovatie van de centers afgerond in september. Daarna kunnen de 15 ondernemers hun center inrichten en van start gaan tijdens een feestelijke opening. Zo speelt de stad in op de vraag naar ruimte voor productie, ateliers, ambachten, horeca en ander ondernemerschap in het district Borgerhout.

We kregen heel boeiende en uiteenlopende projectaanvragen binnen voor de centers. Uit 34 aanvragen zijn 15 projecten geselecteerd die samen een zo kwalitatief en divers mogelijke mix aan activiteiten brengen. De centers zijn als concessie van 3 jaar aangeboden op de markt.

 • Maarten en Gerard: atelier voor zeefdruk, ontwerp en illustratie, expo’s
 • Atelier: atelier houtsnijden
 • Borger Bottles: winkel craft beer
 • Bruis: craft soda, winkel, labo en horeca
 • Cabardouche: ambachtelijke bierbrouwerij
 • Center Flow: sport / groepslessen
 • Devillé Arcade: speelhal en werkplaats videogames
 • Hart & Ziel: plantenzaak
 • L'esprit du sable: pottenbakkerij
 • Nada: groene wanden en schilderijen
 • Scharrelvos: tweedehands kinderkleding
 • The Popcycle: ijsjeszaak
De centers voor de renovatie © AG VESPA - Bart Gosselin
De centers voor de renovatie © AG VESPA - Bart Gosselin
links naast tekst
content

19 gerenoveerde centers

De eerste 19 gerenoveerde centers zijn de nummers 39 tot en met 57, ter hoogte van de Engelselei-Hogeweg. Van de 19 gerenoveerde centers wordt 1 center gebruikt als centrale voorzieningencenter en 1 als buurtfietsstalplaats. De overige 17 gebruiken de ondernemers voor hun initiatief. Er zijn 2 paren of gekoppelde bogen, zodat in totaal 15 projecten een plekje krijgen. Alle toekomstige concessiehouders kunnen gebruikmaken van de centrale voorzieningencenter met een kleine keuken en sanitair. Het gebruik ervan is inbegrepen in de prijs. Buurtbewoners kunnen tegen de opening een plaats voor hun fiets huren in de buurtfietsstalplaats bij MPA, het mobiliteitsbedrijf van de stad.

De centers voor de renovatie © AG VESPA - Bart Gosselin
De centers voor de renovatie © AG VESPA - Bart Gosselin
rechts van tekst
content

Grondige renovatie

De renovatiewerken omvatten onder meer de gevelreiniging van het historisch metselwerk en de natuursteen, stabiliteitswerken en waterwerende werken. Maar ook de plaatsing van betonvloeren, gevelschrijnwerk en luifelconstructies, en van vast meubilair in de voorzieningencenter hoorde erbij. De beglazing en het aluminium buitenschrijnwerk worden momenteel nog verder afgewerkt, net zoals de ventilatie en elektriciteit. Ook komen er nog luifels met zonnedoek.

Stadsproject centers

In totaal zijn er 59 centers langs de Engelselei. Ze bevinden zich tussen het Luitenant Naeyaertplein en de Turnhoutsebaan, en vormen de grens tussen de Singel en Borgerhout intra muros. Als deze eerste reeks van centers een positieve proefperiode doorloopt van 1 jaar, dan wordt in 2020 gestart met de renovatie van een 20-tal bijkomende centers.

Het district Borgerhout start in 2018, aansluitend aan de renovatiewerken van de centers, met de heraanleg van de Engelselei en de groenzone achter het zorgbedrijf Fontein.

Meer info over de centers vind je op onze website.

Gerelateerd

Centers Borgerhout na renovatie © Johnny Umans
Project

Centers

Commercieel vastgoed, Publieke gebouwen, Stadsontwikkeling

De centers zijn ruimtes in de bogen onder de gemetste spoorwegberm langs de Singel in Borgerhout. Ze worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe invulling met ruimte voor productie, ateliers, ambachten, horeca en ander ondernemerschap.