Opening speeltuin Scheldekaaien

Vandaag opende op de De Gerlachekaai de grote nieuwe speeltuin aan de Schelde. De speeltuin van 2000 vierkante meter maakt deel uit van de heraanleg van de Scheldekaaien in het deelgebied Sint-Andries en Zuid. De werken aan het openbaar domein zijn er nog volop bezig en verlopen volgens planning. De opening van het volledige gebied, een strook van bijna 1 kilometer langs de rivier, is gepland voor begin juli.

De speeltuin van 2000 vierkante meter is 125 meter lang en tussen de 10 en de 15 meter breed. Hij bestaat uit 2 grote delen en heeft in totaal een 25 houten speeltuigen.

Zone voor kleuters

Het noordelijke deel van de speeltuin is gericht op kinderen van 2 tot 6 jaar, met speelse toestellen voor de allerkleinsten. Zij kunnen er huppelen van het ene naar het andere speelelement. Ze amuseren zich er onder meer een huisboot met zandspel, klim- en glijstoestellen, een schommel, wip, zitplekjes, veerwipjes die er toepasselijk als waterdieren uitzien, en ronde hangmatten om in te chillen, te hangen te kruipen.

Zone voor lagerschoolkinderen

Het zuidelijke deel is gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is een meer uitdagende, avontuurlijke zone met verschillende hoge speeltoestellen. Die geven een mooi zicht op de Schelde en zetten kinderen aan tot het betere behendigheids-, klim-, klauter- en inlevingswerk. Ze bestaat uit verschillende parcours met touwen om in te klimmen, bruggen, klimtorens, balanceerbalken, hangmatten, (nest)schommels en  glijbanen,… .

Valdempende ondergrond en duurzaam hout

Voor de ondergrond zijn kleine kiezels gekozen en geen zand, dat zou te snel wegwaaien aan de Schelde. De kleine kiezels zijn valdempend en ideaal voor een avontuurlijke speeltuin.

Alle spelelementen zijn verschillend en creatief vormgegeven. Het geheel vormt een hedendaags, organisch design in structuren van robinia (een duurzame, Europese hardhoutsoort), aangevuld met een uitgebreid en divers gamma van touwen, netten en inox speelelementen.

Masterplan Scheldekaaien

De Scheldekaaien worden de komende jaren in een nieuw kleedje gestoken volgens het masterplan Scheldekaaien, ook bekend als het Kaaienplan. Het masterplan is opgemaakt in opdracht van de stad Antwerpen en De Vlaamse Waterweg nv, en kwam tot stand na doorgedreven participatie van de Antwerpse bevolking. Het pakt in totaal zeven deelgebieden aan. AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de heraanleg van de Scheldekaaien en legt er het openbaar domein aan.

In juli opent het eerste deel van het deelgebied Sint-Andries en Zuid, het gebied van 1 kilometer lang waarin de speeltuin zich bevindt, met een feest voor alle Antwerpenaars. De werken aan het openbaar domein zijn momenteel nog volop bezig en bevinden zich in een eindfase: de groenaanleg wordt verder afgewerkt, er wordt nog straatmeubilair geplaatst, er worden nog verder kasseien gelegd en centraal in het gebied wordt het stedelijk plein nog afgewerkt.

Een filmpje over de aanleg van de speeltuin kan je hier bekijken.

speeltuin Scheldekaaien © Sepp Van Dun

Gerelateerd

Een stukje Scheldekaaien voor de heraanleg
Project

Scheldekaaien

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

De wandeldijk na realisatie ©Frederik Beyens
Project

Sint-Andries en Zuid

Publieke ruimte, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling

Sint-Andries en Zuid is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het stadsproject voorziet in de heraanleg van het openbaar domein tussen de Sint-Jansvliet en de Namenstraat.