Opening eerste deel wandelpaden Scheldekaaien Nieuw Zuid

Vandaag is een eerste deel van de wandelpaden geopend op de Scheldekaaien in het deelgebied Nieuw Zuid. Over een lengte van 750 meter langs de Schelde wordt de publieke ruimte daar momenteel ingericht als een park van 5,5 hectare met ruimte voor ontspanning, veel groen, waterpartijen en twee paviljoenen. Nu openden er reeds een stuk dijk en wandelpaden, het volledige park is klaar tegen de zomer van 2025.

De heraanleg van de publieke ruimte situeert zich aan de Scheldekaaien ter hoogte van de wijk Nieuw Zuid, tussen het reeds aangelegde deel ter hoogte van Sint-Andries/Zuid en de Kennedy-fietstunnel. Het park wordt een groene plek voor alle inwoners en passanten om te ontspannen.

Vandaag opende reeds ongeveer 250 meter dijk met parallel enkele halfverharde paden, tussen de Namenstraat en de Jan Vanhoenackerstraat. In dat deel staan ook 2 speelelementen en 9 zitbanken. De wandelpaden zijn via drie verschillende in- en uitgangen op de De Gerlachekaai en de Ledeganckkaai bereikbaar.

Ook het nieuwe fietspad is is nu klaar en open, van de Namenstraat tot de Jef Cassiersstraat, zodat fietsers er terug in één rechte lijn langs de Schelde kunnen rijden.

Volgende stappen

Het volledige park is klaar tegen de zomer van 2025.

In de komende, laatste fase werken we verder aan de volgende 500 meter:

  • de dijk gaat over in informele, meanderende paden;
  • het fietspad vanaf de Jef Cassiersstraat wordt heraangelegd;
  • de werken voor de fundering van de parkpaviljoenen starten op;
  • er wordt een hondenloopzone aangelegd;
  • er komen veel en diverse zitplekken;
  • er komen verschillende waterkanaaltjes, een waterbos en een bassin met een ondergrondse regenwatervoorraad;
  • langs de blauwe steen wordt de kasseistrook van Sint-Andries en Zuid over de volledige lengte doorgetrokken langs het water;
  • er komen diverse speel- en sportzones, een groot grasveld, petanquebanen en fitnesstoestellen;
  • de groenaanleg met onder meer 425 nieuwe bomen start vanaf het plantseizoen in november.

Gerelateerd

Toekomstbeeld waterelement park Nieuw Zuid ©PROAP
Nieuws

Start werken park Scheldekaaien Nieuw Zuid

Vandaag startten de werken voor de heraanleg van het openbaar domein op de Scheldekaaien in het deelgebied Nieuw Zuid. Het gebied langs de Schelde wordt ingericht als een park van 5,5 hectare voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning, veel groen, waterpartijen en twee paviljoenen…

Toekomstbeeld Scheldekaaien Nieuw Zuid ©PROAP-WIT architecten-Sweco
Nieuws

Definitief ontwerp Scheldekaaien Nieuw Zuid

Het definitief ontwerp voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid in Antwerpen is klaar. Het openbaar domein naast de Schelde wordt daar ingericht als een park van 5,5 hectare voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning, veel bomen en groen, waterpartijen en 3 paviljoenen.

Een stukje Scheldekaaien voor de heraanleg
Project

Scheldekaaien

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.