Start werken park Scheldekaaien Nieuw Zuid

Op vrijdag 29 september startten de werken voor de heraanleg van het openbaar domein op de Scheldekaaien in het deelgebied Nieuw Zuid. Het gebied langs de Schelde wordt ingericht als een park van 5,5 hectare voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning, veel groen, waterpartijen en twee paviljoenen. Als alles vlot verloopt, nemen de werken zo’n 18 maanden in beslag.

Deze heraanleg van het openbaar domein aan de Scheldekaaien situeert zich aan de wijk Nieuw Zuid, tussen het reeds aangelegde deel ter hoogte van Sint- Andries/Zuid en de Kennedy-fietstunnel. Het park wordt een groene plek voor alle inwoners en passanten om te ontspannen. Zo komen er een hondenloopzone, verschillende speel-en sportvoorzieningen, een multifunctioneel grasveld, twee paviljoenen, unieke zitplaatsen op de grashellingen aan het water, een waterbos en een bassin met een ondergrondse regenvoorraad.

Veel variatie

De wijk Nieuw Zuid krijgt dus een park aan het water waar groen overheerst. Om de ruimte maximaal te vergroenen worden andere parkfuncties - zoals sporten, spelen, picknicken en kleine evenementen - zoveel mogelijk geclusterd rond drie plaatsen.

Het nieuwe park wordt een plek met een wisselende invulling: bepaalde delen worden ingericht met veel beplanting in verschillende hoogtes, in andere zones zal er meer open ruimte zijn. In het meest zuidelijke deel komt er een waterbos. Aan de natte zijde van de waterkering kiest de stad voor bomen en planten die bestand zijn tegen een regelmatige overstroming. Het groen op die plaats is immers onderhevig aan veel wind en zouten, en onbeschut voor zon en regen. Het park zal door de verschillende waterpartijen en  verschillende soorten bomen (waaronder fruitbomen) voor voldoende verkoeling in en voor de stad.

Door de variërende invulling wisselt ook de relatie met de Schelde: het wandelpad loopt langs groen en blauw, deels langs bomen en deels langs de rand van de waterkering met een open zicht op het water. Het dijkpad ter hoogte van Sint-Andries & Zuid loopt nog een honderdtal meter door in het nieuwe park en gaat daarna over in informele, meanderende paden. Langs de blauwe steen wordt de kasseistrook van Sint-Andries & Zuid over de volledige lengte doorgetrokken langs het water.

Water en paviljoenenWater is een belangrijk element in het ontwerp van dit park. Het centrale deel van het park krijgt zichtbare waterkanaaltjes. Meer naar het zuiden komt een esthetisch aangelegde vijver die fungeert als waterbassin met een ondergrondse regenvoorraad. Hier zal de stad ook het waterbos aanplanten, met waterminnende bomen zoals wilgen en zwarte elsen. Dit is het meest avontuurlijke deel van het park met ruige steenpartijen en te ontdekken routes.

Er komen ook twee parkpaviljoenen. Het ene heeft een verhoogd uitkijkpunt over de Schelde, een echte ontspanningsplek. Een tweede paviljoen is meer vormgegeven als een serre. Ze zullen alle twee een passende parkinvulling krijgen, zoals bijvoorbeeld een kleinschalig café of restaurant, of een tentoonstellings- of ontmoetingsruimte.Ontspanningsparadijs 

Op meerdere plaatsen komen er speelzones, vormgegeven met houten balken in een cirkel. Er komt ook een speeltuin met klimtoestellen. Naast de speelzones is er ruimte voorzien om te sporten. Er komt onder meer een groot grasveld (afgeschermd van de rijweg via ballenvangers in de vorm van een stalen structuur met klimplanten), petanquebanen en fitnesstoestellen.

Ontspannen kan ook in de verschillende ontmoetings- en zitruimtes, met zitbanken in verschillende volumes, kleuren en vormen. Er komen ook unieke zitplaatsen op de grashellingen aan de Schelde en aan de zijde van de stad. Hierdoor ontstaat een grote variatie aan zitplekken, met wisselende sfeer en uitzicht.

 

Gerelateerd

Toekomstbeeld Scheldekaaien Nieuw Zuid ©PROAP-WIT architecten-Sweco
Nieuws

Definitief ontwerp Scheldekaaien Nieuw Zuid

Het definitief ontwerp voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid in Antwerpen is klaar. Het openbaar domein naast de Schelde wordt daar ingericht als een park van 5,5 hectare voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning, veel bomen en groen, waterpartijen en 3 paviljoenen.

Scheldekaaien- Nieuw Zuid
Nieuws

Buurtmoment en online bevraging Scheldekaaien-Nieuw Zuid

Scheldekaaien

Op 14 oktober organiseren we een buurtmoment over de heraanleg van de Scheldekaaien - Nieuw Zuid. Tevens loopt er een online bevraging van 5-19 oktober.

Huidige situatie Scheldekaaien- Nieuw Zuid ©Triple Living
Nieuws

Schetsontwerp Scheldekaaien - Nieuw Zuid

Scheldekaaien

Het schetsontwerp voor Nieuw Zuid op de Scheldekaaien is klaar.