Opening Belvédère Droogdokkenpark

Het eerste deel van het Droogdokkenpark op het Eilandje is klaar: de Belvédère, een groot, groen, architecturaal zeshoekig uitkijkpunt van 2 hectare aan de Schelde waarin de nieuwe kaaimuren verwerkt zijn. Op zondag 30 september kan het publiek de nieuwe plek ontdekken tijdens een openingsfeest met yoga, een zwerkbal-demonstratie, straattheater, kindergrime, een vertelwandeling, livemuziek… De komende jaren volgt de rest van het Droogdokkenpark: een unieke groene uitwaaiplek van 11 hectare op het Droogdokkeneiland. De werken kaderen in de heraanleg van de Scheldekaaien.

De nieuwe kaaimuren vormen een zeshoekig uitkijkpunt van 2 hectare groot. Op het uitkijkpunt legde AG VESPA samen met aannemer Artes Roegiers een bovenlokaal park aan met 65 nieuwe bomen, een wandelpad rondom en een plein aan de ingang van de Belvédère. Het wordt ongetwijfeld een nieuwe trekpleister met veel allure om er te wandelen, uit te waaien, te sporten of om er te genieten van een mooi zicht op de Schelde en onze prachtige stad.

Masterplan Scheldekaaien - Kaaienplan

De aanleg van het Droogdokkenpark past in het Masterplan Scheldekaaien. De Scheldekaaien worden de komende jaren in een nieuw kleedje gestoken volgens dat Masterplan, ook bekend als het Kaaienplan. Het Masterplan is opgemaakt door het ontwerpbureau PROAP/WIT/D-RECTA/IDROESSE in opdracht van de stad Antwerpen, AG VESPA en De Vlaamse Waterweg nv, en kwam tot stand na doorgedreven participatie van de Antwerpse bevolking. Het Masterplan pakt in totaal 7 deelgebieden aan. Het 18 hectare grote Droogdokkeneiland in het noorden van de stad is daar één en krijgt een fraaie bestemming als grootstedelijk park (11 hectare) en groene uitwaaiplek (2 hectare). Die uitwaaiplek is dus nu klaar. Dankzij de unieke ligging in de buitenbocht van de Schelde is het gebied een scharnierpunt tussen stad en haven, een punt waar beide werelden samenkomen. Het Droogdokkeneiland bestaat enerzijds uit een natuurlijke oever langs de Schelde en anderzijds uit het nabijgelegen gebied van de droogdokken zelf.

Nieuwe stabiele kaaimuren

De eerste stap in de aanleg van het Droogdokkenpark startte in mei 2017 met de stabilisatiewerken aan de kaaimuren van de Droogdokkensite. Als waterwegbeheerder focuste De Vlaamse Waterweg nv vooral op de waterveiligheid in deze zone. De werken aan de kaaimuren zijn intussen volledig afgerond. Gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts: "De historische kaaimuur verkeerde in slechte staat. Daarom werden de oude kaaimuren eerder al vervangen door metalen damplanken, maar dat was geen duurzame oplossing. Sinds de actualisatie van het Sigmaplan in 2005, weten we immers dat we rekening moeten houden met hogere waterpeilen op de Schelde. Om de Droogdokken en het hele Eilandje beter te beschermen, hebben we nieuwe stevigere kaaimuren gebouwd die bestaan uit een afwisseling van buispalen en damplanken met een lengte van 20 tot 25 meter. Stabiele kaaimuren zijn op deze locatie langs de Schelde enorm belangrijk. De noordwestenwind krijgt hier immers over een grote lengte vrij spel en kan na enkele kilometers strijklengte met volle kracht inbeuken op de kaaimuur.”

Grootstedelijk park met natuurlijke getijdenoever

Na de kaaimuren en de uitwaaiplek is het nu de beurt aan het park. Het ontwerp van het toekomstige Droogdokkenpark is van Van Belle & Medina Architects en Vogt Landscape Architects. Het vertrekt vanuit een groot respect voor de bestaande kwaliteit van de plek en behoudt ook sterk het huidige karakter van de site. De komende jaren krijgt het nieuwe park tussen stad en haven een natuurlijke getijdenoever langs de Schelde, waar zich slikken en schorren zullen vormen. Er komen ook een avontuurlijke speelzone en een park met een natuurlijk amfitheater voor kleine evenementen.

Gefaseerde heraanleg

Eind 2018 volgt de aanleg van de definitieve Droogdokkenweg als noord-zuidverbinding voor gemotoriseerd verkeer. Daarna, in functie van de vordering van de werf Royerssluis, volgt de aanleg van de nieuwe Sigmadijk, de natuurlijke getijdenoever en de rest van de tussenliggende parkzone, zo’n 8 hectare met een fijn netwerk van paden, verlichting en verschillende speelzones.

Gerelateerd

De Belvédère in het Droogdokkenpark © AG VESPA
Nieuws

Opening Droogdokkenpark op 30 september

Kom op zondag 30 september tussen 11 en 17 uur naar het openingsfeest van de Belvédère in het Droogdokkenpark op het Eilandje. Het programma ziet er veelbelovend uit.

Een stukje Scheldekaaien voor de heraanleg
Project

Scheldekaaien

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

De Belvédère in het Droogdokkenpark © Bart Gosselin
Project

Droogdokkeneiland

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Het Droogdokkeneiland is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. Op die locatie komt een nieuw park: het Droogdokkenpark.