Nieuwe bomen voor de Rubenstuin

Het Rubenshuis krijgt niet alleen een nieuw onthaalcentrum, ook de binnentuin nemen we onder handen.

Het is de bedoeling dat de nieuwe baroktuin 365 dagen per jaar verschillende kleurschakeringen toont en schittert in elk seizoen. Er komen 8835 planten: 39 bomen, 4170 vaste planten, 612 klimplanten, 3150 bloembollen en stinzenplanten, 346 heesters, 438 haagplanten; 30 orangerieplanten en 50 waterplanten.

De eeuwenoude taxus in de tuin kreeg op woensdag 8 februari alvast het gezelschap van de 39 nieuwe bomen. Een kraan van 58 meter hoog tilde deze bomen over het museum tot op de binnenplaats.

Een grote boom wordt over het Rubenshuis getild met een bouwkraan.

Naast een regenwaterput van 15.000 liter worden onder de tuin ook 3 infiltratie- en 2 buffertanks voorzien. Deze hebben samen een capaciteit van 65.000 liter en zorgen ervoor dat grote hoeveelheden regenwater geleidelijk in de grond kunnen sijpelen.

Deze ingrepen kaderen in het Waterplan van de stad Antwerpen.

Grote zwarte buffertanks staan klaar in de Rubenstuin.

Gerelateerd

toekomstbeeld Rubenstuin met verschillende kleurschakeringen
Nieuws

365 dagen kleur in nieuwe tuin Rubenshuis

Dit najaar start de aanleg van de nieuwe tuin van het Rubenshuis. Het huis van de meester krijgt er een nieuwe museumzaal zonder plafond bij, waar 365 dagen per jaar kleur te zien is. Het nieuwe tuinontwerp verbindt het onthaalgebouw op Hopland met de kunstenaarswoning.

Achteraan de kunstenaarswoning met de gerestaureerde portiek, vooraan de groene tuin
Nieuws

Grondige restauratie kunstenaarswoning maakt masterplan Rubenshuis compleet

Het masterplan Rubenshuis omvat de restauratie van de kunstenaarswoning, een nieuwbouw op Hopland en de aanleg van de middenpartij van de tuin. Om de restauratiewerken uit te voeren sluit het museum vanaf 9 januari 2023 en heropent in 2027.

Mensen wandelen door de monumentale portiek. Deze werd gerestaureerd en kreeg bovenaan een glazen constructie ter bescherming tegen neerslag en vervuiling.
Project

Rubenshuis

Publieke gebouwen

De 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen - de twee overgebleven authentieke elementen -  zijn volledig gerestaureerd. Ook de kunstenaarswoning en de tuin worden onder handen genomen. Met een nieuw onthaalgebouw krijgt het museum de nodige bezoekersfaciliteiten en wordt het…