365 dagen kleur in nieuwe tuin Rubenshuis

Dit najaar wordt de nieuwe museumtuin van het Rubenshuis aangelegd. Het huis van de meester krijgt er een nieuwe museumzaal zonder plafond bij, waar 365 dagen per jaar kleur te zien is dankzij het kleuradvies van Dries Van Noten. Het wordt een besloten hof, een museumzaal zonder plafond in het midden van de stad. Met een loofgang en twee arcades met doorkijkjes ontstaat er een veel dichtere begroeiing. Die trekt de blik van de bezoeker sterker naar binnen, naar de tuin en het huis. De nieuwe baroktuin toont 365 dagen per jaar verschillende kleurschakeringen en schittert in elk seizoen. Er komen 8835 planten: 39 bomen, 4170 vaste planten, 612 klimplanten, 3150 bloembollen en stinzenplanten, 346 heesters, 438 haagplanten; 30 orangerieplanten en 50 waterplanten.

Toekomstbeeld Rubenstuin waarin 8835 planten komen.

Word hofleverancier van het Rubenshuis

Toen Rubens in 1610 de grond voor het huis kocht, rekende hij op zijn tuinmannen Willem en Jasper voor de verzorging en op tal van omwonenden om de plek te voorzien van bloemen en planten. Keukenmeid Willemyne verwerkte het fruit en de groenten in de gerechten van de familie Rubens. De tuin van het Rubenshuis was een tuin van mensen en zal dat in de toekomst ook zo blijven. Om de vernieuwde museumtuin te beplanten rekent het Rubenshuis net zoals Rubens op hofleveranciers die de tuin doen groeien en bloeien. Iedereen kan vanaf nu mee planten aan Rubens’ nieuwe tuin. Vanaf 10 euro kunnen geïnteresseerden bloembollen, vaste planten, struiken en bomen voor de tuin van het Rubenshuis kopen. Meer informatie op de website hofleveranciervanrubens.be

Ecologisch en duurzaam

Op basis van nieuw archiefonderzoek is de tuin ontworpen door Ars Horti, in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed, en met plant- en kleuradvies door Dries Van Noten. Het tuinontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid, toekomstbestendigheid, energiezuinigheid en integrale toegankelijkheid. Dankzij de gelaagde vegetatiestructuur wordt de tuin een ecologische stapsteen in de stad die een milderend effect moet hebben op hogere temperaturen, wateroverlast bij hevige regenval, stadslawaai en de grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht.

Het tuinontwerp is een cruciaal element van het masterplan: het verbindt de kunstenaarswoning met het nieuwe onthaalgebouw en faciliteert zo de gewijzigde routing. De huidige tuin, die aangelegd is in 1993, wordt zoveel mogelijk gerecupereerd. De taxushagen en de vaste planten uit de parterre worden verplaatst naar de begraafplaats Schoonselhof. Enkele leilindes worden verwerkt tot meubilair voor het Rubenshuis. De majestueuze taxusboom, een kwart millenium oud, blijft evident waken over deze uitzonderlijke plek. ​ ​

Zet deze zomer samen met Rubens de bloemetjes buiten

Tijdens de zomer is de tuin het decor voor heel wat evenementen. Op 11 juli kunnen bezoekers genieten van een zomerse barbecue en de zonsondergang. Op 6 augustus is het Museumnacht en dan mixt de foodarcheoloog cocktails en mocktails met ingrediënten uit de tuin. Tijdens Cultuurweekend op 27 en 28 augustus zijn er yogasessies, workshops botanisch tekenen en lezingen. De enorme muurschildering van Corentin Spear op de werfafsluiting in de tuin is de hele zomer te bekijken. Vermoedelijk starten de werkzaamheden voor de nieuwe tuin vanaf oktober en is de huidige tuin niet meer toegankelijk voor de bezoekers. Het Rubenshuis zelf blijft open tot en met 8 januari 2023.

 

Gerelateerd

Mensen wandelen door de monumentale portiek. Deze werd gerestaureerd en kreeg bovenaan een glazen constructie ter bescherming tegen neerslag en vervuiling.
Project

Rubenshuis

Publieke gebouwen

De 400 jaar oude portiek en het tuinpaviljoen - de twee overgebleven authentieke elementen -  zijn volledig gerestaureerd. Ook de kunstenaarswoning en de tuin worden onder handen genomen. Met een nieuw onthaalgebouw krijgt het museum de nodige bezoekersfaciliteiten en wordt het…