Gezocht: uitbater die stadhuis gedeeltelijk openstelt voor publiek

We lanceren vandaag een oproep voor een uitbater die een deel van het stadhuis na de restauratiewerken een publieke invulling geeft. Bedoeling is om er een hedendaags concept te integreren dat aansluit bij de historische context van de stad en het stadhuis. De publieke invulling moet een echte eyecatcher worden die zorgt voor een heropleving van de Grote Markt en omgeving. Geïnteresseerden kunnen offerte indienen tot 3 mei 2021.

Na de renovatie zal de - tot nu toe - gesloten voorgevel van het Antwerpse stadhuis helemaal verlevendigen. De centrale toegang op de Grote Markt wordt namelijk opnieuw de hoofdingang voor het publiek. Door de gelijkvloerse verdieping en kelder gedeeltelijk open te stellen, krijgen bezoekers en bewoners de kans om het historische gebouw op een unieke manier te beleven. Om een gepaste invulling voor het publiek toegankelijke deel te realiseren, gaan de stad en AG Vespa op zoek naar een externe partner.

Invulling

Voor het brede publiek zal de partner op het gelijkvloers laagdrempelige activiteiten organiseren. Kandidaten hebben daarbij de mogelijkheid om zowel linker- en rechtervleugel of enkel de linkervleugel van het gelijkvloers in de concessie op te nemen. Na de openingsuren van het stadhuis kan de uitbater de centrale foyer aan de toegang ook gebruiken voor private activiteiten. De polyvalente ruimte van de kelderverdieping kan dan weer ingezet worden voor verschillende soorten activiteiten.

De laagdrempelige activiteiten moeten een breed publiek aantrekken zonder daarbij de stedelijke dienstverlening te verstoren. Een horeca-invulling kan een ondersteunende functie hebben maar mag niet de hoofdfunctie zijn.

Indienen offertes

Het minimumbod voor de concessie van beide vleugels bedraagt 93.600 euro per jaar of 65.400 euro per jaar als enkel de linkervleugel wordt ingenomen. De concessie loopt voor een periode van negen jaar. Indien wordt voldaan aan de nodige voorwaarden, kan de termijn van de concessie opnieuw voor diezelfde periode worden verlengd.

Geïnteresseerden kunnen een offerte indienen tot uiterlijk 3 mei 2021 om 12 uur. Alle informatie over deze oproep vind je hier.

Gerelateerd

Het stadhuis met Brabofontein op de Grote Markt.
Project

Stadhuis van Antwerpen

Publieke gebouwen

Het bekendste huis van 't stad is toe aan een grondige restauratie.