Sinds 1 maart 2024 is een groot deel van de Stuivenbergsite overgedragen van ZNA naar de stad, in het beheer van AG Vespa. Twee maanden later werd een stuk van de tuinen, langs de kant van de Pesthofstraat, overdag opengesteld voor de buurt. Van eind mei tot eind september werd daar een pop-upbar georganiseerd. De stad heeft tijdens die periode ook een zomerprogrammatie opgezet in de tuinen, met focus op evenementen en kleinschalige activiteiten door en samen met de buurt.
Verwevenheid met buurt, levendigheid en maatschappelijke meerwaarde
Nu komt er opnieuw leven in een deel van de gebouwen. Het is de ambitie van de stad om op de Stuivenbergsite ondernemers en vzw’s een plek te geven, met aandacht voor de verwevenheid met de buurt, de levendigheid die de invulling met zich meebrengt, en het creëren van een maatschappelijke meerwaarde.
Deze zes organisaties krijgen nu alvast tijdelijk een plek:
- het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) betrekt een werk- en presentatieruimte in het poortgebouw om een heropstart in Antwerpen voor te bereiden en tussentijds kleine events te organiseren;
- koffiebranderij Tartoer;
- GATAM, een organisatie die mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar regulier werk;
- El Hikma, een vzw die een mix van buurtevenementen, multiculturele markten, wereldkeukens, ouderen- en jongerenwerkingen, muziek, dans, theater en stand-up zal aanbieden;
- MORPHO, dat in het poortgebouw ateliers voor professionele kunstenaars zal ontwikkelen. MORPHO beheert al 14 panden in de stad en haar districten, en rolt sinds 2024 ondersteunende programma's uit voor zijn ateliergebruikers in samenwerking met verschillende partners.
Zij mogen zich vestigen aan de zuidwestkant van het terrein: in het poortgebouw aan de Lange Beeldekensstraat en in de vier ronde paviljoenen langs de Pesthofstraat.
Tot slot is in een deel van de tuin 't Hofke van Stuivenberg actief, een samen- en ontmoetingstuin door, voor en met buurtbewoners en buurtorganisaties, waar iedereen kan tuinieren en bijleren tijdens gratis natuur- en kunsteducatieve ateliers.
Sitemanager
De organisaties gaan een overeenkomst aan met sitemanager Entrakt, een professionele leegstandsbeheerder. Zij volgen alle aanmeldingen van kandidaten op en zorgen voor een zo maximaal en permanent mogelijke invulling.
Er zijn vanuit de sitemanager nog gesprekken en plaatsbezoeken lopende met bijkomende geïnteresseerden, waaronder andere potentiële horeca-uitbaters. De opdracht van Entrakt loopt voor een periode van twee jaar en kan verlengd worden in functie van de timing voor de definitieve herontwikkeling van de site.