Beiaard kathedraaltoren tijdelijk stilgelegd

Tijdens de restauratiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren was de beiaard lange tijd ingepakt en niet bespeelbaar. Na meer dan twee jaar stilte klonk er sinds juli terug beiaardmuziek in de binnenstad. Door onvoorziene noodzakelijke restauratiewerken aan de klokkenstoel zal hij nu echter opnieuw enkele maanden moeten stilgelegd worden.

In januari 2019 gingen de restauratiewerken aan de Antwerpse kathedraaltoren van start. In een eerste fase werd het bovenste deel, vanaf de wijzerplaten, aangepakt. Momenteel werkt de aannemer aan het onderste gedeelte van de toren.

Bij de aanvang van de werken werd de beiaard ingepakt ter bescherming. Begin juli van dit jaar is die bescherming verwijderd en konden de beiaardiers opnieuw in de toren muziek maken, tijdens de zomerse avondconcerten en de middagbespelingen op maandagen, woensdagen en vrijdagen. Een van de beiaardiers merkte na verloop van tijd echter op dat één van de klokken dof klonk. Na onderzoek blijkt dat de klokkenstoel, de houten constructie waaraan de klokken zijn opgehangen, plaatselijk iets verzakt is. Het hout op die plek is in slechte staat en moet vervangen worden. Hierdoor zal de beiaard jammer genoeg opnieuw een tijdlang niet bespeelbaar zijn. Dat betekent dat er de komende tijd dus ook geen middagbespelingen zullen zijn.

De extra herstellingswerken aan de klokkenstoel starten in de loop van deze week. Om de herstellingen veilig te laten verlopen, zullen de stellingen aan de zijde van de Handschoenmarkt terug wat verhoogd worden.

Indien alles loopt zoals gepland, is de beiaard opnieuw bespeelbaar wanneer de restauratiewerken aan de toren eindigen begin december.

Gerelateerd

Opnieuw vergulde wijzerplaat aan de kathedraaltoren
Nieuws

Wijzerplaten kathedraaltoren worden teruggeplaatst

Sinds januari 2019 staat de belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in de steigers voor restauratiewerken. Hiervoor werd het uurwerk voor 3,5 jaar stilgelegd. De wijzerplaten werden gereviseerd en opnieuw verguld en worden momenteel teruggeplaatst.

Een vakman slijpt een oud trekanker door om deze later te verwijderen. De nieuwe trekankers erboven zijn duidelijk zichtbaar.
Nieuws

Nieuwe trekankers voor de kathedraaltoren

De trekankers van één van de gewelven in de kathedraaltoren werden vervangen. Benieuwd hoe dat in zijn werk ging? Lees het hier.

Luchtfoto waarop scheldebocht, de historische stad met kathedraaltoren te zien is.
Project

Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

Publieke gebouwen

De buitenzijde van de 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ondergaat een grondige restauratie. Vanaf januari 2019 staat de toren in de steigers.