Aannemers gezocht voor Maritieme belevingssite op de Droogdokkensite

Om van de historische Droogdokkensite een Maritieme belevingssite te maken gaan we nu op zoek naar aannemers voor de restauratie van het pomphuis en een deel van de droogdokken. Voor het pomphuis kunnen aannemers deelnemen tot vrijdagochtend 8 december. Voor de droogdokken waren er al aannemers geselecteerd, die nu op basis van de gunningsleidraad hun offerte kunnen indienen. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in de lente van 2024.

De Droogdokkensite in het noorden van Antwerpen bestaat uit een uniek landschap aan de Schelde met bijzonder industrieel en bouwkundig erfgoed. Naast de negen historische, beschermde droogdokken zijn er twee grote gebouwenclusters, enkele kleinere verspreide bijgebouwen en twee pomphuizen.

Voor een deel van deze infrastructuur zoekt AG Vespa nu aannemers. Enerzijds gaat het om de restauratie en herbestemming van pomphuis 1. Daarbij hoort ook het gedeeltelijk slopen van de recentere aanpalende gebouwen in functie van het opnieuw zichtbaar maken van de sierlijk uitgewerkte kopgevels van het historische pomphuis. De bovenbouw dateert uit 1895. Kenmerkend zijn het veelkleurig siermetselwerk en de monumentale ingangspartij.

Anderzijds gaat het om de restauratie van de droogdokken zelf, meer specifiek over de restauratie van de dokken 1 tot en met 4, de deuren en een deel van dok 6 en ook de ondergrondse leidingen.

De beide restauratiedossiers zullen parallel lopen. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in de lente van 2024.

Aannemers gezocht

De restauratie van het pomphuis enerzijds en de restauratie van de dokken en de ondergrondse leidingen anderzijds worden via twee afzonderlijke aanbestedingsprocedures in de markt gezet.

Voor het pomphuis werd de opdracht nu in de markt gezet. Geïnteresseerde aannemers kunnen nog tot vrijdagochtend 8 december een aanvraag tot deelneming indienen bij AG Vespa.

Voor de restauratie van de droogdokken en de ondergrondse leidingen werden al aannemers geselecteerd. De gunningsleidraad werd net goedgekeurd op de raad van bestuur van AG Vespa. Zij kunnen op basis daarvan hun offerte indienen.

Vlaamse subsidie

Voor het restaureren van de dokken en het pomphuis kent de Vlaamse regering een subsidie toe van 5 miljoen euro.

Gerelateerd

Zicht op de Droogdokkensite ©Seppe Koop
Nieuws

Masterplan Droogdokkensite goedgekeurd

Scheldekaaien

Het masterplan voor de Droogdokkensite aan de Antwerpse Scheldekaaien is goedgekeurd. Hiermee worden de ambities voor de ontwikkeling van de unieke site tot één grote publieke maritieme belevingssite vastgelegd. 

Zicht op de Droogdokkensite ©Seppe Koop
Nieuws

Ontwerpteam geselecteerd voor Droogdokkensite

Scheldekaaien

Er is een ontwerpteam gekozen voor de herontwikkeling van de Droogdokkensite. Het gaat om een multidisciplinair team onder leiding van het Rotterdams architectenbureau Atelier Kempe Thill. 

De Belvédère in het Droogdokkenpark © Bart Gosselin
Project

Droogdokkeneiland

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Het Droogdokkeneiland is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. Op die locatie komt een nieuw park: het Droogdokkenpark.