Aanleg nieuwe tuin Rubenshuis start op 17 oktober

De aanleg van de nieuwe tuin van het Rubenshuis start op maandag 17 oktober. De huidige tuin is nog toegankelijk tot en met zondag 16 oktober. De planten en het materiaal uit de huidige tuin worden grotendeels gerecupereerd. Door de werken wijzigt de toegang tot het museum dat nog open is tot en met 8 januari 2023. Daarna sluit het Rubenshuis voor uitbreiding en renovatie. ​

De werkzaamheden aan de nieuwe tuin van het Rubenshuis starten op 17 oktober. De aanleg van een tuin is seizoensgebonden en gebeurt het best in het najaar. De werken duren tot april 2023. Nadien krijgt het groen de tijd om te groeien. De tuin verbindt het gebouw op Hopland met de kunstenaarswoning en is opnieuw toegankelijk wanneer de nieuwbouw opent.

Door de werken wijzigt de toegang tot het museum. Op www.rubenshuis.be/hetmuseumisopen leest de bezoeker wat de werken betekenen voor een bezoek aan het museum.

Recuperatie

Voor de aanleg van de nieuwe tuin worden de planten, hagen en bomen uit de huidige tuin verwijderd. De grote taxus, een kwart millennium oud, met een bijzondere ecologische en erfgoedwaarde blijft behouden. Ook de vazen, de bolbekroningen van het bordes en de orangeriekuipen blijven staan. De zitbanken, de beelden van de pergola, de kasseien, de tegels van de binnenplaats, de leistenen boordstenen en de balustrade van het bordes worden hergebruikt in de nieuwe tuin en op de binnenplaats.

Voor zoveel mogelijk planten en materialen is een nieuwe bestemming gevonden. De tegels van het huidig bordes, de taxushagen en vaste planten uit de parterres worden verplaatst naar andere plaatsen in Antwerpen. De zeven lindebomen die worden gekapt, worden verwerkt tot meubilair voor het Rubenshuis. In het ontwerp voor de nieuw aangelegde tuin staan in totaal meer bomen dan vandaag.

Duurzaam en toegankelijk

De nieuwe tuin draagt in het midden van de stad bij tot een beter klimaat. De beplanting mildert de hogere temperaturen, de wateroverlast bij hevige regenval, het stadslawaai en de grote hoeveelheden CO² en fijnstof in de lucht. De tuin wordt bovendien beter toegankelijk gemaakt voor alle bezoekers; ook voor minder mobiele mensen en kinderwagens.

Huidige tuin te bezoeken tot 16 oktober

De huidige tuin is nog te bezoeken tot en met zondag 16 oktober. Het Rubenshuis is nog open tot en met 8 januari 2023. Daarna sluit het museum voor uitbreiding en renovatie.

Gerelateerd

toekomstbeeld Rubenstuin met verschillende kleurschakeringen
Nieuws

365 dagen kleur in nieuwe tuin Rubenshuis

Dit najaar start de aanleg van de nieuwe tuin van het Rubenshuis. Het huis van de meester krijgt er een nieuwe museumzaal zonder plafond bij, waar 365 dagen per jaar kleur te zien is. Het nieuwe tuinontwerp verbindt het onthaalgebouw op Hopland met de kunstenaarswoning.

toekomstbeeld van het nieuwe onthaalgebouw
Nieuws

Start bouw nieuw onthaalgebouw Rubenshuis

musea

De werken voor de realisatie van het nieuwe onthaalgebouw van het Rubenshuis starten op 19 april 2022.

Achteraan de kunstenaarswoning met de gerestaureerde portiek, vooraan de groene tuin
Nieuws

Grondige restauratie kunstenaarswoning maakt masterplan Rubenshuis compleet

Het masterplan Rubenshuis omvat de restauratie van de kunstenaarswoning, een nieuwbouw op Hopland en de aanleg van de middenpartij van de tuin. Om de restauratiewerken uit te voeren sluit het museum vanaf 9 januari 2023 en heropent in 2027.