fbpx 5 tips voor de Dag van de architectuur | AG VESPA
Basisschool Het Vliegertje © Bart Gosselin

5 tips voor de Dag van de architectuur

5 tips voor de Dag van de architectuur

Altijd al willen weten wat zich achter de gevel bevindt van dat ene bijzondere pand? Grijp je kans op zondag 22 september en wandel tijdens Dag van de architectuur binnen in een van de privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven die uitzonderlijk toegankelijk zijn voor publiek. Thema dit jaar is verbinding. Architectuur verbindt niet alleen gebouwen en functies, maar ook mensen. 

Wij selecteerden voor jullie alvast 5 projecten die zeker een bezoekje waard zijn tijdens deze Dag van de architectuur. Als (gedelegeerd) bouwheer of publieke ontwikkelaar zijn we nauw betrokken bij deze selectie:

 1. Het Vliegertje (Deurne-Zuid)
  Een kleuter- en basisschool met een stoere speelplaats voor ravottende kinderen. Baksteen en beton zorgen voor een robuust voorkomen, terwijl champagnekleurige raamkaders en felgele zonnewering het speelse karakter benadrukken. BULK architecten zorgde ervoor dat het gebouw ook mooi aansluit op zijn naaste buren. Een fijne plek om het eerste decennium van je leven door te brengen. Je kan zonder inschrijving een rondleiding volgen.
 2. Kostuumatelier ('t Groen Kwartier)
  Een voormalig textielatelier werd verbouwd tot een kinderdagverblijf met vijf woningen, een ondergrondse buurtparking en een publieke doorgang tussen 't Groen Kwartier en de omliggende buurt. Een baksteenverband in de vorm van een naad is een knipoog naar de voormalige functie van de site. Puls architecten geeft gratis rondleidingen voor wie vooraf inschrijft.
 3. Pension Van Schoonhoven (stationsbuurt)
  Dit gebouw biedt onderdak aan daklozen in dag- en nachtopvang, maar ook ruimtes voor een goed gesprek of een doorverwijzing naar andere diensten. BULK architecten slaagde erin herkenbare thuis-elementen te integreren in deze zorginstelling: van de rijwoning-maat tot de volière in de tuin, van de warme houten lambriseringen tot de gekleurde keukentegels. De architecten geven rondleidingen waarvoor je moet inschrijven.
 4. IGLO (Linkeroever)
  IGLO staat voor Intergenerationeel Project Linkeroever. Functies als wonen, zorg, cultuur, onderwijs en opvang worden in verbinding gebracht op deze site. Het project ontving in 2014 de Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap. Bezoek vrij de site en neem onder andere een kijkje in de sporthal en jeugdcentrum van Tom Thys Architecten.
 5. Recyclageplein (Luchtbal)
  Bovenbouw Architectuur greep de kans om het concept van het recyclagepark aan te pakken. Het containerpark werd omgedoopt tot het recyclageplein. Enkele lineaire elementen structureren de plek: de luifel, het personeelsgebouw, de containerbaaien en -masten. Zo ontstaat een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke plek om uw afval achter te laten. Je kan er na online inschrijving een rondleiding volgen.

Praktisch

Dag van de architectuur
zondag 22 september
van 10 tot 17 uur
Vlaanderen en Brussel
www.festivalvandearchitectuur.be 

Gerelateerd

Pension Van Schoonhoven © Jonathan Ramael
Project

Pension Van Schoonhoven

Publieke gebouwen

Het gebouw van Pension Van Schoonhoven was dringend aan vernieuwing toe. Niet alleen de bestaande infrastructuur is nu vernieuwd, er zijn ook enkele bijkomende diensten in het pand ondergebracht. 

Dubbele basisschool Het Vliegertje november 2018 © Bart Gosselin
Project

Dubbele basisschool Het Vliegertje

Publieke gebouwen

Stedelijk Onderwijs Antwerpen bouwde kleuterschool Het Vliegertje op de Borsbeeksesteenweg om tot een dubbele basisschool voor 480 leerlingen. De nieuwe school opende op 1 september 2018.

Kinderdagverblijf Bobijn © AG VESPA – Bart Gosselin
Project

Kinderdagverblijf Bobijn en woningen Van Luppenstraat 44-50

Publieke gebouwen, Wonen

Een voormalige kostuumatelier werd vervangen door een kinderdagverblijf en 5 woningen met een ondergrondse parkeergarage.