Sint-Jan-Evangelistkerk

Buurtmoment 16 april 2024

Op dinsdag 16 april 2024 vond een infomoment voor de buurtbewoners plaats over de restauratiewerken aan de kerk. De aannemer en betrokken collega's van AG Vespa hebben het project, planning en werfinrichting toegelicht aan de hand van deze plannen. 

 

 

Over
info left

De Sint-Jan-Evangelistkerk, beter gekend als de Peperbus, is gelegen aan de Sint-Jansstraat in Borgerhout. De grote neoromaanse kerk uit 1887-1890 is een beschermd monument en was tot eind september 2018 in gebruik als parochiekerk. 

Waarom dit project?

We maken het gebouw klaar voor een nieuwe invulling. Door dit waardevol erfgoed te bewaren en te restaureren, kunnen toekomstige generaties er ook van genieten.

Wat gebeurt er?

We restaureren zowel de buitenzijde als het interieur:

 • Gevel- en dakwerken
  We voorzien een volledige restauratie en reiniging van de gevels. De goten, dakafwerkingen in zink en natuurleien en de duivenwering worden vernieuwd. We herstellen de dakconstructie waar nodig en voorzien isolatie onder het dak.
 • Buitenschrijnwerk
  Aan de buitenzijde van de glas-in-loodramen komt voorzetbeglazing als bescherming tegen weer en wind. De glasramen worden ook gereinigd en gerestaureerd. Het andere schrijnwerk in hout en metaal krijgt nieuwe beglazing.
 • Interieur
  We reinigen en herstellen de binnenwanden, gewelven en vloerafwerkingen.
 • Technieken
  Er is een blikseminstallatie voorzien die voldoet aan de huidige normen. In de kelder en de zolder komt er branddetectie en (nood)verlichting.

De werken verlopen in drie fases waarbij steeds het interieur en exterieur gelijktijdig aangepakt worden. Eerst komt de toren aan de beurt, vervolgens het schip en de hoge daken en tot slot de transepten, het koor en de lage daken.
Verloopt alles volgens plan, dan start de werf op in het voorjaar van 2024. De oplevering is eind 2026 voorzien.

Wie werkt eraan mee?

Onroerend Erfgoed Vlaanderen voorziet een erfgoedpremie voor de restauratiewerken. 

Origin Architecture & Engineering heeft het beheersplan opgemaakt en volgt de werken mee op. De uitvoering ligt in handen van Monument Goedleven. Eveka bv zorgt voor de veiligheidscoördinatie.

 

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Architect

Origin Architecture & Engineering

Aannemer

Monument Goedleven

Subsidies

Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen 

Thema

Publiek gebouw

Status
In realisatie

Gerelateerd

Hoofdportaal en toren van de kerk
Project

Sint-Andrieskerk

Publieke gebouwen

De Sint-Andrieskerk bevindt zich in het Sint-Andrieskwartier, de Antwerpse mode- en antiekbuurt, en is een van de vijf monumentale kerken van de stad. Dankzij een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid kon de restauratie van de daken en glasramen eind 2022 opstarten.