Sint-Andrieskerk

Over
info left

De Sint-Andrieskerk bevindt zich in het Sint-Andrieskwartier, de Antwerpse mode- en antiekbuurt. De kerk behoort met haar laatgotische bouwstijl en laatbarokke toren en interieur tot de monumentale kerken van Antwerpen, met een erg grote erfgoedwaarde. Het gebouw was aan restauratie toe. De Vlaamse overheid kende een erfgoedpremie van 2.361.800 euro toe zodat de werken, onder leiding van Steenmeijer architecten, in november 2022 van start konden gaan. Verloopt alles volgens planning, dan eindigen de werken in het voorjaar van 2025.

Waarom dit project?

De kerk heeft niet alleen een religieuze functie, maar is ook kunst- en cultuurhistorisch erfgoed. Door dit waardevol erfgoed te bewaren, te restaureren en te onderhouden, kunnen toekomstige generaties er ook van genieten.

Wat gebeurt er?

  • De gevels krijgen een lichte reiniging, het slecht metselwerk wordt plaatselijk uitgekapt en vervangen en al het voegwerk nagekeken en waar nodig vervangen.
  • Al de glasramen krijgen voorzetbeglazing als bescherming tegen weer en wind. De glas-in-loodramen worden gereinigd, gerestaureerd en teruggeplaatst.
  • Het volledig vernieuwen van de leien dakbedekking en goten van het gebouw is volop aan de gang.
  • Het koper van de koepel wordt vervangen, het torenkruis gerestaureerd en de bol onder het torenkruis en de windhaan gerestaureerd en opnieuw verguld.
Restauratie glas-in-loodramen

In de eerste fase neemt de aannemer het koor, de oostelijke zijde van de kruisbeuk en de toren onder handen. De noordzijde van de kerk (schip, zijbeuk, kruisbeuk) komt in de tweede fase aan bod. In de laatste fase wordt er gewerkt aan de zuidzijde van het gebouw (schip, zijbeuk, kruisbeuk). De kerk blijft gedurende alle werken steeds toegankelijk voor de parochianen en bezoekers.

Kunstenaar Kolchoz zorgde voor een bonte illustratie op de werfomheining. Hierbij staan de kleurrijke Sint-Andrieswijk en de kerk met haar rijke geschiedenis centraal. De tekeningen zijn verzamelingen van figuren en objecten die voorkomen in verhalen over de wijk en haar geliefde kerk zoals Ortelius, Vincent van Gogh en Koning Leopold I. Op deze pagina vind je meer informatie over de afgebeelde figuren.

Toelichting architect over restauratie van de torenspits

Laatgotiek en barok

De Sint-Andrieskerk bevindt zich in het hartje van de modewijk en is één van de grootste kerken van Antwerpen. Gesticht door Augustijnermonniken werd ze in 1529 ingewijd als parochiekerk met Sint-Andries als patroonheilige. De bouwstijl is laatgotisch, met uitzondering van de bovenbouw en toren, die typische kenmerken van de laatbarok vertonen.

Binnen voert de barok de boventoon, dankzij de barokke altaren en enkele prachtige kunstwerken uit de 17de eeuw. Uitschieters zijn het monument voor de Schotse koningin Mary Stuart, het zeventiende-eeuwse hoogaltaar uit de verdwenen abdijkerk van Hemiksem, en de theatrale preekstoel. In wat Rubens’ eerste parochiekerk was, prijkt ook een werk van zijn leermeester Otto van Veen.

De kerk heeft een bewogen geschiedenis: ze leed veel schade tijdens de Beeldenstorm en de Franse Revolutie. Haar laatste grondige buitenrestauratie dateert van tussen 1970 en 1975.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Ontwerper

Steenmeijer architecten

Aannemer

Renotec

Subsidies

Onroerend Erfgoed Vlaanderen

Thema

Stedelijk patrimonium

Publiek gebouw

Projectkost

Waaistraat

2000 Antwerpen

Status
In realisatie

Gerelateerd

glas-in-loodraam Sint-Andrieskerk © AG Vespa
Nieuws

Sint-Andrieskerk in voorjaar 2025 volledig uit de stellingen

In november vorig jaar is de restauratie van de daken en glasramen van de kerk gestart. De eerste fase van de werken zal eind dit jaar afgerond zijn. De kerktoren, een landmark van de stad, zit momenteel verstopt achter de stellingen, maar die kregen kleur dankzij illustraties rondom.