ModeMuseum

Over
info left

Het ModeMuseum is ondergebracht in het Modenatiegebouw, op de hoek van de Nationalestraat en de Drukkerijstraat. Ook het Flanders Fashion Institute (FFI), de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten – afdeling Mode, boekenwinkel Copyright en een winkelruimte met restaurant hebben een plek in het Modenatiegebouw.

Waarom dit project?

AG Vespa bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal. Het ModeMuseum in hartje Antwerpen wordt gerenoveerd en uitgebreid. Zo kan onder andere de vaste collectie er worden gepresenteerd.

Wat gebeurt er?

De ingrepen die zullen gebeuren ter optimalisatie van de infrastructuur gebeuren met respect voor de oorspronkelijke signatuur van Marie-Josée Van Hee. Zo blijft de ruimtelijkheid van de MoMu-inkomhal met sculpturale houten trap, al sinds 2002 een eyecatcher, behouden.

Er wordt ongeveer 800 m² extra publieke kijk-ruimte gecreëerd, met onder andere een grote multi-aanpasbare ruimte en een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. Die zorgen ervoor dat bezoekers ook tijdens de ombouw van de thematische expo's terechtkunnen in het MoMu en dat het museum op piekmomenten op zo'n 2000 m² 3 verschillende modeverhalen tegelijkertijd kan brengen. Er komt een auditorium met uitschuifbare tribune zodat het ModeMuseum op een nog intensievere manier lezingen, conferenties en Q&A's kan programmeren.

De MoMu-bibliotheek wordt uitgebreid met infrastructuur voor de studiecollectie van MoMu, zodat je naast de boeken en tijdschriften ook objecten kan bestuderen en zelf manipuleren. Bookshop Copyright blijft en zal zelfs meer geïntegreerd worden in het MoMu, maar het museum krijgt ook een eigen shop en een café. Achter de schermen krijgen de depots en de restauratieateliers van het museum een volledige opfrissingsbeurt zodat de collecties en archieven in een hoogwaardige infrastructuur onder de best mogelijke omstandigheden kunnen bewaard worden voor toekomstige generaties. We streven daarbij naar een zo klimaatneutraal mogelijke aanpak.

De renovatie van het Modenatiegebouw werd afgerond midden 2020. Het MoMu ging erna van start met de inrichting om in september 2021 het vernieuwde museum te openen. 

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
stad Antwerpen
provincie Antwerpen
De Museumstichting SON
Architect

B-architecten

Subsidies

Toerisme Vlaanderen

Projectkost

10.328.000 euro incl. btw

Adres
Nationalestraat 28 - Drukkerijstraat 9-17
2000 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Modemuseum klaar voor renovatie © MoMu - Stany Dederen
Nieuws

Oproep uitbreiding ModeMuseum en renovatie ModeNatie

We lanceren een oproep voor een kandidaat voor de uitbreiding van het ModeMuseum en de renovatie van de ModeNatie.

Het hoekgebouw van de Fierensblokken aan de Nationalestraat.
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciële ruimtes.

De wandeldijk na realisatie ©Frederik Beyens
Project

Sint-Andries en Zuid

Publieke ruimte, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling

Sint-Andries en Zuid is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het stadsproject voorziet in de heraanleg van het openbaar domein tussen de Sint-Jansvliet en de Namenstraat.