Nieuwbouw Moorkens

Tijdlijn
Eind 2026
Einde werken

De nieuwbouw is klaar en kan in gebruik genomen worden.

Begin 2025
Start werken

De aannemer start met de bouwwerken.

2024
Vergunningen

In deze fase is de goedkeuring van de bouwaanvraag voorzien en stellen we een aannemer aan.

Voorjaar 2024
Goedkeuring definitief ontwerp

Het ontwerp is klaar. De bouwaanvraag wordt ingediend en het openbaar onderzoek start.

December 2023
Buurtmoment

Op 18 december 2023 stelt het ontwerpteam het voorontwerp voor tijdens een infomoment. Buurtbewoners kunnen er terecht met al hun vragen over het nieuwbouwproject.

Najaar 2023
Goedkeuring voorontwerp

Het ontwerp is bijna klaar. Er zijn enkel kleine aanpassingen mogelijk.

April 2023
Start ontwerpend onderzoek

De architecten onderzoeken hoe het nieuwe gebouw best vormgegeven wordt.

Maart 2023
Buurtmoment

Op dinsdag 28 maart lichten de ontwerpers en betrokken medewerkers van AG Vespa en stad Antwerpen de visie en het wedstrijdvoorstel toe.

Voorjaar 2023
Aanstellen ontwerpteam

Op basis van een wedstrijdsvoorstel is Studio Nauta gekozen las ontwerpteam voor de nieuwbouw.

Eind 2022
Aanpassing programma van eisen

Het Huis van het Kind stapt uit het project. Hierdoor moeten er aanpassingen gebeuren aan het programma van eisen voor de nieuwbouw.

Najaar 2022
Jury ontwerpbureaus

De jury beoordeelt de voorstellen van de aangeschreven ontwerpers.

Zomer 2022
Minicompetitie ontwerpbureaus

Voor de minicompetitie worden 3 ontwerpers geselecteerd. De projectdefinitie kadert in het masterplan Moorkens 2012.

Buurtmoment 28 maart 2023

Op dinsdag 28 maart 2023 vond een infomoment voor de buurtbewoners plaats over het nieuwbouwproject aan het Moorkensplein. De ontwerpers en betrokken medewerkers van AG Vespa en stad Antwerpen hebben de visie en het wedstrijdvoorstel toegelicht aan de hand van deze infopanelen.

Buurtmoment 18 december 2023

Het ontwerpteam Nauta-Bedaux werkte het voorontwerp uit voor de nieuwbouw. Op 18 december werd dat toegelicht aan de buurtbewoners. Op de infopanelen kan je toekomstbeelden en meer info terugvinden over de vergroening van de omgeving, de inplanting van het nieuwe gebouw en de tijdlijn.

Over
info left

We werken samen met stad Antwerpen aan de ontwikkeling van de site naast het Moorkensplein. Tussen de Maréestraat, Langstraat en Bakkerstraat komt een nieuwbouw met een bibliotheek en kinderopvang, en extra openbare ruimte. Een nieuwe buurtfietsenstalling is voorzien aan de Mellaertsstraat.

In de buurt rondom het Moorkensplein wonen veel mensen dicht bij elkaar. Er is nood aan groen, open ruimte en publieke voorzieningen. In 2010 werd in het ‘Masterplan Publieke Functies Borgerhout’ deze omgeving gekozen om tegemoet te komen aan die noden. In de eerste fase kreeg het Moorkensplein zelf, met als centrale blikvanger het gerestaureerde historische districtshuis van Borgerhout, een nieuwe uitstraling. 

Wat gebeurt er?

Na de verhuis van de politie naar het nieuwe politiegebouw in Berchem, krijgt het huidige Moorkensplein er een stuk bij. De ruimte tussen de Maréestraat, de Langstraat en de Bakkerstraat vormt de tweede fase van dit project. Het oude politiegebouw verdwijnt en in de plaats komt een nieuw clustergebouw.

Deze nieuwbouw zal plaats bieden aan:

  • Een modern stedelijk kinderdagverblijf waar ruim 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar opgevangen worden. Met een buitenpatio op de eerste verdieping en een tuin van 240 m².
  • Een hedendaagse bibliotheek met op de eerste verdieping een taalpunt, vergaderzaal, atelier en studieplekken.
  • Een centrale agora als kloppend hart van het gebouw. Naast het gedeelde onthaal van de bibliotheek en de kinderopvang is hier ook een kranten- en koffiehoek terug te vinden. Het wordt een laagdrempelige ontmoetingsruimte voor de bezoekers, buurtbewoners en hun kinderen.
  • Een ondergrondse buurtparking met ongeveer 25 buurtparkeerplaatsen. De ingang van deze parking bevindt zich in de Bakkerstraat.

Aan de kant van de Mellaertsstraat komt een volledig nieuwe buurtfietsenstalling voor zowel gewone als cargofietsen. Ongeveer 100 fietsstaanplaatsen voor de buurt worden er verdeeld over drie verdiepingen.

De verharde binnenplaats, die voorheen voornamelijk als parking diende, wordt een volledig ontharde en groene plek. Deze nieuwe semi-toegankelijke binnentuin van 1141 m² zal bereikbaar zijn via het Moorkensplein en de Mellaertsstraat. Ook zullen de agora en de bibliotheek in het nieuwe gebouw de binnentuin met het toekomstige buurtpark verbinden.

Wie werkt eraan mee?

Samen met Stad Antwerpen werken we aan de omgeving van het Moorkensplein. Architectenbureau Nauta-Bedaux staat in voor het ontwerp van de nieuwbouw.

toekomstbeeld van nieuwbouw met veel raampartijen en wisselende gevelhoogtes.
Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Ontwerper

Studio Nauta-Bedaux

Thema

Publiek gebouw

Adres
Moorkensplein 
2140 Borgerhout
Status
In realisatie

Gerelateerd

De wachtruimte heeft bruine vloertegeltjes, houten banken aan de wanden en witgepleisterde muren.
Project

Districtshuis Borgerhout

Publieke gebouwen

In 2016 zijn de herinrichtings- en restauratiewerken aan het gebouw van start gegaan. Begin 2018 zijn alle diensten van het district naar het historische pand verhuisd en zijn ze dus onder één dak terug te vinden.