Basisschool De Zwaantjes

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Basisschool De Zwaantjes in de Krugerstraat in Hoboken heeft nood aan een nieuwe infrastructuur en capaciteitsuitbreiding.

Wat gebeurt er?

In opdracht van Stedelijk Onderwijs Antwerpen vervangt AG Vespa de huidige één-stroom kleuterschool van bestaande basisschool De Molen door een enkele basisschool voor 250 leerlingen. Daardoor kunnen kleuters doorstromen naar de lagere school op dezelfde vestiging. Het huidige gebouw verkeert in slechte staat en wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw.

Het gaat om een totaalconcept voor de site waarbij zowel gebouw als buitenruimte worden aangelegd. In de nieuwe school kunnen 4 klasgroepen van 25 kleuters en 6 klasgroepen van 25 lagere-schoolleerlingen terecht.

In de toekomst zal het gebouw aan een nieuwe openbare weg liggen. Bepaalde ruimtes van de school zijn breed inzetbaar, zodat ze dubbel gebruikt kunnen worden door verschillende (vandaag mogelijk nog onbekende) externe partners.

Architectuurbureau META stelt een school voor in een doorlopende L-vorm bestaande uit twee bouwlagen met licht hellend uitkragend dak. Het gebouw begrenst op een natuurlijke manier het binnengebied. Langs de nieuwe toekomstige weg, dwars op de Krugerstraat, komt een duidelijke straatwand met drie toegangen: de eerste toegang is een patio die leidt naar de fietsenstalling en de refter, de tweede toegang geeft uit op de speelplaats en de derde toegang is de inkom van de school. Hierdoor leent de school zich uitstekend voor breed gebruik. 

De overdekte speelplaats heeft een open en toch geborgen karakter dankzij de transparante vliesgevels onder het overkragend dak. De klaslokalen liggen aan brede leerstraten die flexibele inrichtingen toelaten. Dankzij ramen van vloer tot plafond krijgen de lokalen veel daglicht.

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Architect

META architectuurbureau BVBA

Subsidies

Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION)

Adres
Krugerstraat 26
2660 Hoboken
Status
In realisatie

Gerelateerd

Gevel en poort school Land van Nu
Project

Basisschool Land van Nu

Publieke gebouwen

We realiseerden een nieuwe basisschool op de Boekenberglei in Deurne.

Gevel van het bestaande paviljoen van basisschool Kosmos.
Project

Basisschool Kosmos

Publieke gebouwen

In opdracht van Stedelijk Onderwijs Antwerpen breiden we basisschool Kosmos in het Nachtegalenpark uit.

Gevel
Project

Dubbele basisschool Studio Dynamo

Publieke gebouwen

We verbouwen een bestaand schoolgebouw in de Verschansingstraat om extra capaciteit te creëren voor de basisschool. Er komt op dezelfde locatie ook een nieuwe secundaire school.