fbpx AG VESPA | Dubbele basisschool en sporthal Nieuw Zuid

Dubbele basisschool en sporthal Nieuw Zuid

Dubbele basisschool en sporthal Nieuw Zuid

Over
info left

Waarom dit project?

AG VESPA bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

Nieuw Zuid is een duurzame, nieuwe woonwijk, in het zuiden van Antwerpen. In het totaal krijgt die woonwijk ongeveer 2000 nieuwe woningen. Het is de bedoeling om een gemengde wijk te realiseren met de nadruk op wonen, maar ook met voldoende winkels, openbare voorzieningen en kantoren om tot een levendige buurt te komen. Rekening houdend met het groot aantal bijkomende woningen en het bestaande capaciteitsprobleem in de huidige scholen is het de ambitie om op Nieuw Zuid twee verschillende basisscholen te voorzien op 1 kavel, met ruimte voor 480 leerlingen. Op het terrein wordt er ook een grote sporthal opgericht die dubbel gebruikt kan worden. Tijdens de schooluren door de leerlingen en na de schooluren door de buurtbewoners. Naast de sporthal zelf worden ook de parkeerplaatsen en de fietsenberging gedeeld. Door deze programma’s te combineren, wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte.

Wat gebeurt er?

Het ontwerp van de school vertrekt van het concept van een ‘hybride gebouw’. Dat wil zeggen: meerdere programma’s onder 1 dak, zonder elk programma-onderdeel uitdrukkelijk te omschrijven naar de buitenwereld toe. Een atrium van 4 verdiepingen hoog zorgt voor de centrale circulatie. De verschillende functies van het gebouw worden zo binnenin netjes aan mekaar gehecht.

De twee scholen staan schouder aan schouder, compact gestapeld op een gelijkvloerse plint met alle gemeenschappelijke functies. Elke school krijgt een duplexopstelling rond de centrale en gedeelde learning street die werd uitgewerkt als het hart van de scholen. De derde bouwlaag bevat de kleine turnzaal en de overdekte speelplaats. Op het hoogste niveau wordt de grote sporthal geplaatst. De speelplaatsen zijn met zorg uitgewerkt. Aan de zuidzijde zorgt een cascade van verschillende speelpleinen voor ruimtelijke openheid, van een grote overdekte stoere speelplaats op niveau drie naar rustigere en groene speeltuinen op het maaiveld.

Het gebouw telt 2 inkomzones: de officiële, stedelijke aan de Jos Smolderenstraat en de ‘schoolpoort’ met fietsenberging en opvang aan de achterzijde. Voorbij deze schoolpoort betreed je de patio die de refter flankeert, de naschoolse opvang faciliteert en de bovenliggende speelplaatsen via een brede buitentrap verbindt met het maaiveld. De inkom aan de hoofdstraat leidt naar het hoge atrium dat de centrale circulatie-draaischijf van het volledige gebouw is.

Het gebouw heeft rondom rond een levendige, open plint met doorzicht naar de achterliggende functies: leslokalen, atelier, bureauruimten, refter, atrium…

Deze school is een brede school: de sportinfrastructuur en delen van het gelijkvloers kunnen opengesteld worden voor derden.

De gevels worden uitgewerkt in lichte cementgebonden minerale groot formaat stenen in combinatie met zichtbeton panelen. Deze laatste vormen de herkenbare grafische laag. De uitvalschermen aan de grote schoolramen geven de gevels een speels karakter.

 

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG VESPA
Partners
stad Antwerpen
Stedelijk Onderwijs Antwerpen
Gemeenschapsonderwijs
Architect

Compagnie O

Aannemer

DEMOCO

Subsidies

AGION

Adres
Aangrenzend aan de Jan Van Hoenackerstraat en het André Delvauxpad
2000 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Toekomstbeeld basisschool Land van Nu © Geurst & Schulze Architecten
Project

Basisschool Land van Nu

Publieke gebouwen

AG VESPA werkt aan een nieuwe basisschool op de Boekenberglei in Deurne.

Dubbele basisschool Het Vliegertje november 2018 © Bart Gosselin
Project

Dubbele basisschool Het Vliegertje

Publieke gebouwen

Stedelijk Onderwijs Antwerpen bouwde kleuterschool Het Vliegertje op de Borsbeeksesteenweg om tot een dubbele basisschool voor 480 leerlingen. De nieuwe school opende op 1 september 2018.

Verschansingstraat 29-43
Project

Dubbele basisschool Studio Dynamo

Publieke gebouwen

We verbouwen een bestaand schoolgebouw in de Verschansingstraat om extra capaciteit te creëren voor de basisschool. Er komt op dezelfde locatie ook een nieuwe secundaire school.