Godshuis De Fraula

Over
info left

Waarom dit project?

In de negentiende eeuw kenden steden een groot aantal armen, verlatenen en zieken. Hiervoor werden zogenaamde godshuizen opgericht. Godshuis ‘De Fraula’ werd opgericht in 1882 als huisvesting voor aanvankelijk twintig hulpbehoevende vrouwen. In 1926 werd het complex vergroot tot de huidige toestand.

Enkele jaren geleden waren er in het pand nog kantoren van welzijnsorganisatie Beschut Wonen Antwerpen en enkele wooneenheden voor personen met een psychische kwetsbaarheid die er begeleid werden. In 2011 kwam het leeg te staan, omdat het niet langer voldeed aan de normen van hedendaags wonen. Het pand wordt nu gerenoveerd en er worden opnieuw wooneenheden voorzien.

De kantoren van Beschut Wonen Antwerpen bevinden zich in het gerestaureerde godshuis Van der Biest aan Falconrui 51.

Wat gebeurt er?

In het gebouw richten we 13 wooneenheden in voor een specifieke werking. Beschut Wonen Antwerpen wenst op deze locatie opnieuw een werking uit te bouwen voor psychisch kwetsbare jongvolwassenen (transitieleeftijd: 18 tot 25 jaar). Zij zullen in het voormalige godshuis wonen en leven, en daarbij de nodige ondersteuning en begeleiding krijgen in het dagdagelijkse leven.

Aangezien het gebouw erfgoedwaarde heeft, is er bij de nieuwe plannen steeds rekening gehouden met het originele ontwerp.

  • Bij de renovatie worden bestaande wanden zoveel mogelijk behouden en schade aan structurele en afwerkingsmaterialen hersteld.
  • Er zijn ingrepen voorzien zoals het vernieuwen van technieken, buitenschrijnwerk en beglazing, en het isoleren van de buitenschil, om te voldoen aan de hedendaagse energieprestatienormen.
  • Ook de heraanleg van de binnenkoer en tuin staat op de planning.

Verloopt alles volgens plan, dan eindigen de werken eind 2023.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Architect

ARCH & TECO Architecture, Planning & Engineering cvba

 

Aannemer

Bouwbedrijf Floré nv

Thema

Stedelijk patrimonium

Publiek gebouw

Adres
Klappeistraat 28
2060 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

1914 - Linnen ligt te bleken op de binnenplaats van het godshuis. © Stadsarchief Antwerpen-www.felixarchief.be
Project

Godshuis Van der Biest

Publieke gebouwen

We restaureren het voormalige godshuis aan de Falconrui zodat de welzijnsvereniging Beschut Wonen er zijn intrek kan nemen.