Brandweervoorpost Wilrijk

Over
info left

Waarom dit project?

AG Vespa bouwt heel wat publieke gebouwen voor de stad Antwerpen: scholen, politiekantoren, kinderdagverblijven, musea, … Duurzaamheid en sterke architectuur staan centraal.

De brandweer in Antwerpen herschikt en optimaliseert haar bestaande kazernes. De bouw van een nieuwe brandweervoorpost in Wilrijk draagt bij tot een gelijkwaardige dekking in de stad wat interventietijd betreft. Het terrein bevindt zich aan de Jules Moretuslei, dicht bij het kruispunt van de R11 met de Valkstraat.

Wat gebeurt er?

De architecten kozen in hun ontwerp voor een herkenbaar functioneel gebouw. De gevel in rode baksteen refereert naar de voormalige industriële architectuur van brandweerkazernes en naar de huizen in de buurt. Grote ramen in de garage zorgen voor een transparant zicht naar de wijk.

Veel aandacht gaat uit naar de integratie van een specifieke typologische opbouw van een brandweerkazerne en een vlotte heldere circulatie. Het gelijkvloers met werkruimtes is functioneel en robuust uitgewerkt in beton. De bovengelegen verdiepingen voor kantoren en wonen worden uitgevoerd in massief hout en zorgen voor een huiselijker karakter.

De nieuwe brandweerkazerne trekt resoluut de kaart van een duurzaam gebouw, met optimaal gebruik van hernieuwbare energie dankzij een zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen op het dak en een techniek voor het recupereren van regenwater.

Tags
info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Partners
Brandweer
Architect

Happel Cornelisse Verhoeven architecten

Aannemer

D' Hulst Van Rymenant

Projectkost

3.559.000 euro incl. btw

Adres
Jules Moretuslei 150
2610 Wilrijk
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

De buitengevel van de brandweervoorpost Berendrecht en de aanplantingen errond
Project

Brandweervoorpost Berendrecht

Publieke gebouwen

De brandweervoorpost in Berendrecht is een van de meest ecologische kazernes in Vlaanderen.

Brandweervoorpost Sint-Jacobsmarkt
Project

Brandweervoorpost Centrum

Publieke gebouwen

Het voormalige administratieve gebouw van de brandweer werd verbouwd tot een volwaardige voorpostkazerne.